Er wordt alweer volop gebouwd, zoals nabij de Hoofdweg in Harkstede.
Er wordt alweer volop gebouwd, zoals nabij de Hoofdweg in Harkstede.

Komende jaren wordt er meer gebouwd in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - ,,In het verleden hebben we meer aandacht aan krimp in deze regio geschonken dan aan uitbreiding, maar dat is nu anders. We hebben nu behoefte aan meer woningbouw. Er komen 1250 nieuwe woningen tot 2030.’’ 

Dat zegt wethouder Erik Drenth van Midden-Groningen na de uitkomst van een woningmarktonderzoek in deze gemeente. De gemeente Midden-Groningen, Lefier, Groninger Huis, Woonzorg Nederland en hun huurderorganisaties hebben een woningmarktonderzoek laten uitvoeren. Hieruit blijkt dat er nieuwe huizen gebouwd moeten worden, bijvoorbeeld voor starters en senioren. Er moeten huurwoningen en koopwoningen bij komen om aan de vraag te voldoen. Het gaat om ongeveer 1250 woningen tot 2030, meer dan waar op dit moment vanuit werd gegaan. 

Drenth: ,,Die behoefte is er niet alleen in Hoogezand en Sappemeer, maar ook in de omliggende dorpen binnen deze gemeente. En daar moeten we nu mee aan de slag’’. Er is, zo blijkt, overal ruimte om te bouwen, niet alleen in Hoogezand en Sappemeer, maar in alle dorpen. Wel is de vraag naar woningen het grootst in kernen met voorzieningen, als winkels, scholen en goed openbaar vervoer. Verder zal een deel van de woningen die er al staan, verbeterd moeten worden. Energiezuinig maken is dan belangrijk. Het gaat bij die categorie om zowel sociale huurwoningen, particuliere huurwoningen en koopwoningen met een slecht energielabel. ,,We zullen in verschillende fases verschillende vormen van woningbouw gaan plannen en ook met het Rijk zullen we daarin verdere stappen gaan zetten’’, aldus de wethouder.