Het centrum van Muntendam waar B en W de plannen nu zo ongeveer rond hebben.
Het centrum van Muntendam waar B en W de plannen nu zo ongeveer rond hebben.

Plannen voor toekomst Muntendam vrijwel rond

Algemeen

MUNTENDAM - Burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Groningen hebben hun plannen voor het centrum van Muntendam nagenoeg klaar om gepresenteerd te worden. 

Het college vindt het, zo laat zij weten, van groot belang dat de inwoners, scholen en betrokken partijen meedenken over de plannen voor Muntendam. Vanuit het dorp waren er zorgpunten over het vlekkenplan zoals vastgesteld door de gemeenteraad in maart vorig jaar. Daarom heeft het college opdracht gegeven opnieuw naar de plannen voor Muntendam te kijken en is in overleg met inwoners en betrokkenen een nieuwe start gemaakt voor de ontwikkeling van het centrumgebied. 

Veel zorgen over het vlekkenplan gingen over de plaats van het kindcentrum, met twee scholen, peuterspeelzaal en kinderopvang, oorspronkelijk in het centrumgebied bij het oude gemeentehuis. De verkeerssituatie met betrekking tot parkeren en de verkeersveiligheid stonden daarbij centraal. Omdat de scholen dringend aan nieuwbouw toe zijn, was dat als eerste opgepakt. Het nieuwe college heeft samen met inwoners en betrokkenen onderzocht of de Ruitershorn een geschikte plek is voor het kindcentrum en op steun kan rekenen van de scholen, inwoners en andere belanghebbenden. Dat onderzoek is uitgevoerd en de uitkomsten worden voorgelegd aan de raad. 

Volgende maand maakt de gemeenteraad een definitieve keuze voor de plaats van het kindcentrum. Dan kunnen andere items zoals de bouw van woningen, invulling van het oude gemeentehuis, een medisch en maatschappelijk centrum en het dorpshuis ook verder worden uitgewerkt. B en W laten weten dat ‘inwoners van Muntendam erop kunnen rekenen dat ze een goed dorpshuis houden die dient als ontmoetingsplek en ruimte biedt aan alle activiteiten in Muntendam zoals die nu ook georganiseerd worden’. Het projectteam gaat daarvoor samen met inwoners en belanghebbenden aan de slag om te kijken wat het beste past.