De Boswijk in Sappemeer; de eerste wijk die aan de beurt is.
De Boswijk in Sappemeer; de eerste wijk die aan de beurt is.

Inwoners krijgen kansen in hun eigen leefomgeving

Algemeen

HOOGEZAND - ,,Dit is om mensen in hun eigen leefomgeving de kans te geven te realiseren wat ze zelf graag willen.’’ Dat zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen over de door het college van B en W vastgestelde subsidieregeling voor de dorps- en wijkplannen.

,,Wij gaan als gemeente faciliteren, maar ook de mensen mobiliseren om zelf ook mee te doen’’, aldus de burgemeester. Vanuit het Nationaal Programma Groningen is er een forse subsidie beschikbaar voor de dorps- en wijkplannen: 7,5 miljoen euro. Het project waarvoor het geld nu beschikbaar is ondersteunt alle dorpen en wijken van de gemeente Midden-Groningen bij het maken van een eigen dorps- of wijk toekomstplan. Er wordt dus niets ‘van boven opgelegd’, maar er is in de voorbereiding uitvoerig overleg geweest met de dorpen en wijken. De inwoners daarvan konden zelf aangeven hoe snel zij met hun toekomstplan wilden starten. Op basis van die wensen en ontwikkelingen is een volgorde afgesproken. 

Dit najaar wordt begonnen met de eerste vier dorpen en één wijk, Boswijk in Sappemeer, en de dorpen Noordbroek, Kolham, Zuidbroek en Harkstede. ,,Er was de wens om zo snel mogelijk aan de slag te gaan en we kunnen nu dan ook, in november starten. En we gaan dan samen met inwoners een impuls geven aan de leefbaarheid’’, zegt Hoogendoorn. Eind deze maand is er een feestelijke start. De burgemeester gaat dan persoonlijk langs bij de dorpen en de wijk die als eersten gaan starten met hun toekomstplan. Vertegenwoordigers van bewonersverenigingen krijgen dan een beeld dat benadrukt dat zij als buurt aan de slag gaan om hun dorp of wijk extra op de kaart te zetten.