Midden-Groningen wil investeren in de leefomgeving, zodat het er goed, prettig en veilig wonen is en blijft.
Midden-Groningen wil investeren in de leefomgeving, zodat het er goed, prettig en veilig wonen is en blijft.

Meer geld nodig voor veiligheid in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – Het gemeentebestuur van Midden-Groningen wil meer (extra) geld van het NPG, het Nationaal Programma Groningen, voor het verbeteren van de veiligheid tegen criminaliteit in deze gemeente.

Nationaal Programma Groningen is een samenwerkingsverband van Rijk, provincie en gemeenten. NPG is in het leven geroepen voor elke Groninger, jong én oud, en investeert fors in de toekomst door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen, natuur en het klimaat. Daarvoor zijn er diverse regelingen: niet alleen voor de gemeenten in het aardbevingsgebied, maar ook voor de andere gemeenten in de provincie Groningen. 

‘Hart voor Midden-Groningen’ is de titel van het lokaal programma voor de gemeente Midden-Groningen. Het programma verbetert de leefbaarheid en geeft perspectief voor de toekomst. In samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn ongeveer 45 projecten benoemd die de gemeente de komende tien jaar gaat uitvoeren. Veiligheid hoort daar ook bij. De zorgen over de veiligheidssituatie in de stedelijke gebieden in Midden-Groningen zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Kenmerkend zijn de problemen met ernstige overlast en drugscriminaliteit en de onveilige situatie rond verpauperde panden. 

Het project Verbeteren Veiligheid Midden-Groningen is een ‘plus’ op het reguliere beleid. Die ‘plus’ is gericht op het keren van de exponentiële groei van onveiligheid, ernstige vormen van overlast en criminaliteit en op het verhogen van de veiligheidsbeleving van de inwoners. Er komt een gerichte, passende én krachtige aanpak om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren. Verschillende activiteiten, zoals wijkgerichte aanpak en de inzet van een veiligheidsregisseur, maken daar onderdeel van uit. Om het NPG-project tot en met 2031 uit te kunnen voeren, zal er geld worden aangevraagd bij het bestuur van het NPG voor de tweede fase van het veiligheidsproject.