Wethouder Markus Ploeger. (foto: gemeente Midden-Groningen)
Wethouder Markus Ploeger. (foto: gemeente Midden-Groningen)

Midden-Groningen investeert in de toekomst ondanks onzekere tijden

Algemeen

HOOGEZAND – De gemeente Midden-Groningen heeft voor dit jaar een sluitende begroting met een plus van 6,5 miljoen euro. 

Ook voor de komende drie jaren ziet het er goed uit met tot en met 2025 sluitende begrotingen met een jaarlijkse plus oplopend van 743.000 euro tot 2,8 miljoen in 2025. Daarna lijkt het minder te gaan, want voor 2026 is de schatting een tekort van ruim 5,5 miljoen of flink hoger. Het positieve resultaat voor dit en komende jaren komt mede door de toelage van het Rijk, dat voor dit jaar een extra 1,4 miljoen bedraagt en ook de komende jaren, gaat dat van 647.000 euro in 2023 tot ruim één miljoen in 2025. 

Daarna wordt het onzeker, omdat verwacht wordt dat deze gemeente dan zelf een tekort zal hebben van tien miljoen euro. De verwachte bijdrage van het Rijk van 4,5 miljoen, zou dan een begrotingstekort opleveren van 5,5 miljoen. Voor nu is er evenwel een prima financieel resultaat. De begroting biedt ruimte voor ambities en nieuwe investeringen. Het college kiest met deze begroting voor het bieden van ‘houvast in financieel onzekere tijden’. Voor het tekort in 2026 moet samen met het Rijk een oplossing worden gevonden. 

Kiezen voor zekerheid en stabiliteit
Wethouder Markus Ploeger: ,,Dit is de eerste begroting van de huidige gemeenteraad en het college. In deze tijd is het belangrijk om te kiezen voor zekerheid en stabiliteit. Het college presenteert een sluitende meerjarenbegroting, zonder ingrijpende bezuinigingen. Het is mooi dat we tot 2026 een gezonde financiële situatie hebben. We streven naar een blijvend goed financieel perspectief. De ruimte in de meerjarenbegroting neemt de komende jaren helaas af door een aantal stevige onzekerheden, zoals bijvoorbeeld minder inkomsten van het gemeentefonds en de stijgende inflatie.’’

In de begroting 2023 zijn de activiteiten en doelen opgenomen waar de gemeente het komende jaar aan gaat werken, hoe ze dat gaat doen, en wat het kost om alle activiteiten uit te voeren. De huidige forse inflatieontwikkeling heeft in het algemeen invloed op de financiën van de gemeente. Er is nu meer geld nodig om dezelfde doelen te bereiken. Er is wel ruimte om extra te investeren in een aantal belangrijke thema’s, zoals de aanpak van ondermijnende criminaliteit, veiligheid, onderhoud groen en wegen, Midden-Groningen aantrekkelijker maken voor recreatie en toerisme, een bedrijventerreinenvisie en extra geld voor de jeugdzorg en andere sociale items.

De Najaarsnota 2022 wordt gelijktijdig met de begroting behandeld en geeft een overzicht van de laatste stand van zaken. Op basis van de huidige inzichten verwacht het college afgerond 5 miljoen euro over te houden. Ook ziet het college ruimte om middelen te reserveren voor het opvangen van de inflatie voor zowel 2022 als in de jaren erna. De septembercirculaire geeft het meest actuele beeld van de financiële meerjarenraming. De begroting, Najaarsnota en septembercirculaire worden op donderdag 10 november behandeld in de gemeenteraad van Midden-Groningen.