De nieuwe kinderraad van Midden-Groningen is in november geïnstalleerd.
De nieuwe kinderraad van Midden-Groningen is in november geïnstalleerd.

Kinderraad M-G stemt over eigen thema’s

Algemeen

HOOGEZAND – De kinderraad binnen de gemeente Midden-Groningen gaat op 23 januari stemmen om van vijf thema’s drie te kiezen waarover ze verder zullen debatteren.

Die thema’s zijn klimaat, inclusief milieu en afval, inclusie inclusief pesten en discriminatie, veiligheid, leegstand gebouwen en energiekosten/armoede. Andere thema’s zoals aardbevingsschade en gaswinning, kunnen een keer apart worden behandeld door het op de agenda te plaatsen. 

De leden van de kinderraad zijn onlangs onder begeleiding van een werkgroep met onder meer ‘echte’ raadsleden in gesprek gegaan over hun rollen en de thema’s. Binnen de kinderraad zijn er vier rollen die per kwartaal afgewisseld worden. Het gaat om de rollen van griffiers, de wethouders, journalisten en raadsleden. Tijdens de bijeenkomst is in groepjes besproken welke concrete taken bij welke rol kunnen horen. 

De leden van de kinderraad hebben zelf nagedacht over thema’s die zij belangrijk en/of urgent vinden. Vervolgens is hier binnen groepjes onder begeleiding van de werkgroep over verder gepraat. Met een schema konden de kinderen daarna per thema aangeven hoe belangrijk en urgent ze de thema’s vinden.