Het echtpaar Bloem met wethouder Patricia Nieland.
Het echtpaar Bloem met wethouder Patricia Nieland.

Jurjen en Dievertje Bloem vieren diamanten huwelijk

Algemeen

MUNTENDAM – Het echtpaar Bloem-IJzer uit Muntendam heeft woensdag een bijzondere mijlpaal bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren hun diamanten huwelijk. 

Jurjen Bloem (84) werd geboren in Veendam en zijn echtgenote Dievertje IJzer (83) in Musselkanaal, maar het paar woont nu al zestig jaar in Muntendam. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, want mevrouw Bloem zei destijds: ,,Ik ga niet naar Muntendam.’’ Dat pakte dus anders uit en beiden wonen er nu al zes decennia met veel plezier in hetzelfde huis. Bovendien woont hun enige zoon met schoondochter op korte afstand, dus beiden hebben het, zo zeggen ze zelf, uitstekend naar de zin. Ook de buurt bevalt prima en ze hebben nooit met iemand last gehad, zo wordt gesteld. 

De heer Bloem was vele jaren werkzaam in Hoogezand bij het toenmalig bedrijf Gorter, waar hij fotolasser was. Zijn grote hobby was voetballen: hij voetbalde zelf actief in onder andere Veendam en was bovendien dertig jaar steward bij FC Groningen. Daarvoor kreeg het echtpaar van toenmalig directeur Hans Nijland, tegenwoordig voorzitter van HSC in Sappemeer, een seizoenkaart voor het leven. Daar wordt nog steeds graag gebruik van gemaakt, al zijn de gloriejaren van de FC wel voorbij. Ook maakte het stel de Europacupwedstrijden mee in Madrid tegen Atletico en op het Italiaanse Bari tegen Inter Milaan. ,,Hans Nijland was een hele goede man en we hebben daar een prachtige tijd gehad’’, aldus Bloem. 

Beide echtelieden genieten nog van een redelijk goede gezondheid en Bloem rijdt nog zelf auto. En, aldus zijn echtgenote: ,,We kunnen nog zelf alles doen en onze schoondochter helpt wat mee in de huishouding.’’ De trouwdag is rustig gevierd. Mevrouw Bloem: ,,We zijn niet zulke feestgangers.’’ Wethouder Patricia Nieland kwam het echtpaar namens het gemeentebestuur van Midden-Groningen feliciteren. Ze had voor het paar, na de eerder al bezorgde orchidee, een kopie meegenomen van de oorspronkelijke trouwakte.