Luisteren en meedoen met muziek werkt positief bij Alzheimer.
Luisteren en meedoen met muziek werkt positief bij Alzheimer.

‘Muziek kan positief werken bij ouderen met dementie’

Algemeen

HOOGEZAND – Muziek kan helpen bij dementie. In dat kader worden vanuit de Breinbieb in de bibliotheek in Hoogezand regelmatig activiteiten en workshops georganiseerd. 

Maandagochtend gebeurde dat in Voor Anker in Hoogezand. Eerder al werd een training ‘Herkennen en omgaan met dementie’ gegeven door vrijwilligers van Stichting Alzheimer, waar ongeveer twintig mensen geïnteresseerd en actief meededen. Als vervolg daarop was maandag de eerste van een cyclus van drie bijeenkomsten vanuit de Breinbieb over ‘Muziek zonder grenzen’ vanuit de filosofie dat muziek en dementie vaak samen gaan. 

Muziek is vaak het laatste in het brein dat vertrekt, het kan de stemming positief beïnvloeden en het is een manier om contact te maken. Vaak komen allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Muziek heeft soms een wonderbaarlijke uitwerking op een naaste met dementie, het kan rust geven, activeren, herinneringen oproepen en de kwaliteit van leven verhogen. De bijeenkomst zou aanvankelijk ook in de bibliotheek worden gegeven, maar dat werd verplaatst naar ouderencentrum Voor Anker. In iedere bijeenkomst gaan de aanwezigen samen met ervaringsdeskundigen aan de slag met muziek. 

Vandaag vertelde muziek- en hypnosetherapeut Nynke Muntendam over haar werk en wat muziek met personen en hun brein doet en betrok daar ook actief de ouderen bij. De tweede bijeenkomst is op dinsdag 15 november van 10.30 tot 12.00 uur met Wim Lever. Of dat in de bibliotheek zal plaatsvinden of elders is nog niet bekend. De bijeenkomsten zijn gratis en men kan zich van te voren opgeven via www.biblionetgroningen.nl/hoogezand of bij de balie van de bibliotheek.