Burgemeester Hoogendoorn speldt Vira Zwaneveld-Lutsenko de Ridderorde op. (foto: gemeente Midden-Groningen/Venema Media)
Burgemeester Hoogendoorn speldt Vira Zwaneveld-Lutsenko de Ridderorde op. (foto: gemeente Midden-Groningen/Venema Media)

Ridderorde voor Vira Zwaneveld-Lusenko uit Sappemeer

Algemeen

HOOGEZAND – Vira Zwaneveld-Lutsenko uit Sappemeer is woensdagochtend in het gemeentehuis in Hoogezand benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd haar opgespeld door burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

Het was een beetje een verlate onderscheiding, want op 26 april tijdens de ‘lintjesregen’, was zij in het buitenland en kon de onderscheiding niet gelijktijdig met de andere Koninklijke Onderscheidingen worden uitgereikt. Burgemeester Hoogendoorn: ,,Mevrouw Zwaneveld is sinds 1997 actief als vrijwilliger. Van 1997 tot 2009 voor de stichting Help Children in Oekraïne, waar ze ook lid van het bestuur was. Van 2010 tot 2014 zette zij zich in voor Slavisch cultureel Huis Druzhba. Naast het beheren van de financiën in de rol van penningmeester was ze ook de motor achter geldinzamelingsacties behoeve van goede doelen en het coördineren en realiseren van diverse culturele evenementen.’’ 

Sinds 2014 is mevrouw Zwaneveld voorzitter van de Stichting Oekraïners in Nederland. Ze heeft een reeks activiteiten aangestuurd die een onmisbare rol spelen in het versterken van de banden tussen Oekraïners in Nederland. Een van haar initiatieven is het coördineren van de grootschalige humanitaire hulp naar Oekraïne. Daarnaast is ze ook nog verantwoordelijk voor het beheer van elf Oekraïense scholen en vier kerken in Nederland.’’