Afbeelding

Gemeente treedt op tegen vuurwerk in twee woningen

Algemeen

HOOGEZAND – De eigenaar van twee woningen in Hoogezand heeft van het gemeentebestuur van Midden-Groningen een last onder dwangsom gekregen wegens vuurwerk dat is aangetroffen. De boete kan oplopen tot 8000 euro.

In december 2023 doorzocht de politie in het kader van een onderzoek naar illegaal vuurwerk twee woningen in Hoogezand. Tijdens die doorzoeking werd professioneel vuurwerk aangetroffen, dat later in beslag is genomen. Volgens het gemeentebestuur kan het opslaan van professioneel vuurwerk in een woonomgeving ingrijpende gevolgen hebben voor de omwonenden. De schade die ontstaat bij een explosie kan zorgen voor onacceptabele maatschappelijke risico’s voor mens en milieu. 

In geval van brand zijn de hulpverleners niet op de hoogte van de aanwezigheid van de gevaarlijke stoffen, wat extra gevaar voor zwaar lichamelijk letsel of de dood tot gevolg kan hebben. Om deze gevaarlijke situaties tegen te gaan, legt het college van B en W aan betrokkene een formele waarschuwing met een last onder dwangsom op. Als bij betrokkene op een van de percelen – of elk ander perceel waarvan hij gebruiker is – opnieuw illegaal vuurwerk wordt aangetroffen, wordt de aangekondigde dwangsom ter hoogte van 4000 euro uitgevoerd, met een maximum van 8000 euro. Ook kan de burgemeester besluiten een pand direct tijdelijk te sluiten bij ernstige verstoring van de openbare orde. De politie kwam het vuurwerk in de woningen op het spoor na een melding via Meld Misdaad Anoniem.

Burgemeester Hoogendoorn: ,,Het ging om zwaar vuurwerk. En omdat de kans op herhaling aanwezig is zijn we nu met die last onder dwangsom gekomen, maar we kunnen de pandden ook sluiten. Het gaat vooral om de veiligheid van de omgeving.’’