Het havengebied van Slochteren dat een complete metamorfose krijgt.
Het havengebied van Slochteren dat een complete metamorfose krijgt.

Uniek ontwerp voor havengebied Slochteren is klaar

Algemeen

SLOCHTEREN – Het definitieve ontwerp voor het havengebied van Slochteren is klaar. In totaal wordt ruim 4,3 miljoen euro geïnvesteerd in het havengebied. De gemeenteraad van Midden-Groningen beslist daar later definitief over.  

Een beweegbare en gerestaureerde monumentale brug, een herstelde zichtlijn van de Fraeylemaborg naar het Overbos, een havengebouw met toiletten en douches en een waterpunt voor vaarrecreanten en een plein dat geschikt is voor evenementen met een waterelement met sproeiers. Op die manier moet het havengebied in Slochteren in de toekomst weer een aantrekkelijke plek zijn voor inwoners en toeristen. Daarvoor heeft de gemeente tijdens vier bijeenkomsten samen met inwoners en ondernemers de plannen voor het havengebied verder uitgewerkt. Nu het definitieve ontwerp er is vragen B en W aan de raad om de plannen goed te keuren en extra geld om het allemaal uit te kunnen voeren. 

Tijdens de bijeenkomsten gaven veel inwoners van Slochteren een voorkeur voor een klassieke uitstraling. Daar wordt in het ontwerp rekening mee gehouden door de keuze voor de bestrating en de verdere inrichting, zoals bankjes en lantaarnpalen, daarop aan te passen. Er komt ook extra groen rondom de haven en de parkeerplaatsen blijven. In het plan wordt verder de monumentale brug gerestaureerd en opnieuw beweegbaar gemaakt. De brug over de provinciale weg wordt vernieuwd, waarbij de zichtlijn van de Fraeylemaborg naar het Overbos wordt hersteld en ook worden de kademuur en de beschoeiing langs het fietspad vernieuwd en langs de haven komen gemetselde kademuren. Verder wordt een havengebouw gerealiseerd met voorzieningen voor de vaarrecreatie en de mogelijkheid voor horeca, terwijl ook de buitenruimte bij de haven opnieuw wordt ingericht. 

Wethouder Markus Ploeger: ,,Samen met inwoners en ondernemers hebben we een mooi plan voor het centrum van Slochteren gemaakt. Alle wensen en ideeën hebben we zo goed mogelijk in de plannen verwerkt. Nu ligt er een definitief ontwerp met een klassieke sfeer die past bij de geschiedenis van Slochteren. We hebben in korte tijd een grote stap gemaakt naar een aantrekkelijk centrumgebied waar inwoners en toeristen in de toekomst weer graag willen verblijven.’’