Een verpauperend centrum(haven)gebied in Slochteren. Dat moet beter, vindt de VVD
Een verpauperend centrum(haven)gebied in Slochteren. Dat moet beter, vindt de VVD

VVD: gemeente verwaarloost centrumgebied Slochteren

Algemeen

SLOCHTEREN – De gemeente Midden-Groningen verwaarloost het centrumgebied in Slochteren. Dat vinden bewoners van Slochteren en daarbij vinden ze de VVD-fractie aan hun zijde. 

De VVD heeft samen met de BBP-MG schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. Een afvaardiging van de VVD-fractie heeft vorige week een bezoek aan het gebied rond de Slochter Haven gebracht. Ze zijn geschrokken van wat ze daar zagen. ,,We verwachten dat de gemeente nu de regie pakt om echt meters te gaan maken met de inrichting van het gebied’’, aldus fractievoorzitter Marjolein Vulpes. Ze zegt trots te zijn op al het moois dat dit gebied heeft te bieden. ,,Maar die trots krimpt aldus bewoners ineen als je door het centrumgebied van Slochteren loopt. Ons bekruipt ditzelfde gevoel. Na een bezoek aan dit gebied is onze trots bijna tot op een dieptepunt gezakt.’’

De herinrichting van het centrumgebied stamt al van 2011. In die herinrichting is een aantal onderdelen opgenomen zoals overkluizing van de provinciale weg, het Erfgoedplein, het haventerrein, Houtstek en het voormalig gemeentewerfterrein. Daar kan volgens Vulpes het hoogholtje, dat de Fraeylemaborg met het haventerrein verbindt, aan worden toegevoegd. De overkluizing van de provinciale weg en het Houtstek zijn inmiddels gerealiseerd. De VVD vindt dat, kijkend naar de grote investeringen die al zijn gedaan, het centrumgebied er treurig bij ligt en is van mening dat er terechte zorgen zijn over de veiligheid van de haven. De kade is op meerdere punten verzakt en niet overal versterkt, waardoor bezoekers lelijk kunnen vallen. Daarnaast kan men niet snel uit het water komen op het moment dat ze erin vallen. Dat zou eenvoudig en met een kleine financiële investering opgelost kunnen worden. Een trapje kost zo’n 400 euro. 

Ook zou de bestrating, die er nu troosteloos bij ligt, redelijk eenvoudig en met weinig kosten hersteld kunnen worden. Met het verwijderen van onkruid wordt de uitstraling van het gebied al een stuk minder troosteloos, zo wordt gesteld. De VVD vraagt B en W de regie te pakken en stelt daarom een tweetal vragen: Op welke termijn wordt de onveilige situatie in de haven opgelost en welke rol ziet het college voor de gemeente in versnellen van de inrichting van dit gebied?