Roshano Dewnarain is zelf alvast begonnen met het wippen van tegels. (eigen foto)
Roshano Dewnarain is zelf alvast begonnen met het wippen van tegels. (eigen foto)

Heel Midden-Groningen gaat tegels wippen

Algemeen

HOOGEZAND - De gemeenteraad van Midden-Groningen heeft donderdag tijdens de raadsvergadering de motie ‘Tegels eruit, groen erin’ aangenomen. 

De motie was een initiatief van GroenLinks-fractievoorzitter Roshano Dewnarain en werd mede ingediend door de SP en D66. Dewnarain riep het college op om deel te nemen aan het NK Tegelwippen en te onderzoeken hoe de gemeente inwoners kan stimuleren om hun tuin te vergroenen. Uiteindelijk werd de motie aangenomen met steun van de ChristenUnie en het CDA. 

Naast het voorstel om Midden-Groningen aan te melden voor het NK Tegelwippen is ook gevraagd om te onderzoeken op welke manier de gemeente groen ter beschikking kan stellen voor inwoners en welke andere stimulerende maatregelen genomen kunnen worden, zoals een vergroeningssubsidie. Het college gaf bij monde van wethouder Drenth aan dat de motie dit jaar minimaal uitgevoerd kan worden. Pas vanaf 2024 kan gekeken worden welke extra stimulerende maatregelen genomen kunnen worden. 

Grote opgave
Dewnarain kwam tot dit initiatief omdat Midden-Groningen volgens hem voor een grote opgave staat om de gemeente klimaatbestendiger te maken. ,,Hoewel Midden-Groningen een relatief groene gemeente is, valt er nog veel te winnen. Met name in de verstedelijkte kernen is groen in de wijk meer uitzondering dan regel. We kunnen als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen door groen aantrekkelijker te maken.’’

Of de motie het zou halen was even spannend. Tijdens de raadsvergadering van 13 april staakten de stemmen namelijk. Uiteindelijk werd het voorstel de laatste raadsvergadering wel aangenomen. Dewnarain is blij dat het voorstel wel is aangenomen: ,,Dit is een mooie stap in de goede richting. De weersomstandigheden worden steeds heftiger. Daarnaast heeft groen natuurlijk ook een verbindende functie én draagt het bij aan de gezondheid van onze inwoners. Driedubbel winst!’’