De GFT-containers in Midden-Groningen; nu tot en met oktober elke week.
De GFT-containers in Midden-Groningen; nu tot en met oktober elke week.

M-G gaat maand langer GFT-afval ophalen

Algemeen

HOOGEZAND – Het gemeentebestuur van Midden-Groningen gaat een in november aangenomen motie uitvoeren, waardoor de inwoners van deze gemeente een maand langer elke week hun gft-container bij de weg kunnen zetten.

In de motie werd het college verzocht om de gft-inzameling wekelijks plaats te laten vinden in de periode van 1 april tot en met 1 november. Het gft-afval wordt in Midden-Groningen sinds 2020 tussen 1 april en 1 oktober elke week ingezameld, omdat er in die maanden meer tuinafval is en door de hogere temperaturen stinkt het gft-afval sneller.

Van 1 oktober tot 1 april werd om de veertien dagen ingezameld, maar de praktijk wijst uit dat door weersveranderingen de warme periode iets verschuift. De afgelopen jaren hadden inwoners daardoor ook in oktober veel gft-afval. Daarom wordt vanaf nu ook in oktober het gft-afval wekelijks opgehaald. Eind dit jaar kijkt de gemeente of de maatregel goed werkt en wordt er gekeken naar de planning voor 2024. Per week inzamelen kost de gemeente 14.000 euro. Bij het normale rooster zou inzameling alleen plaatsvinden in week 2 en 4 van oktober, maar omdat oktober dit jaar vijf weken heeft gaat het om 42.000 euro aan extra kosten. 

Afvalinzameling vindt plaats volgens een jaarplanning. Voor het eind van het jaar wordt de planning voor het hele nieuwe jaar al vastgesteld en bekend gemaakt. Direct na de raadsvergadering in november is dan ook de verlenging van de inzamelperiode meegenomen in de planning van 2023. De inzameling van het gft-afval valt buiten de (betaalde) DIFTAR-regeling en is dus voor de burger gratis.