Afbeelding

Lokaal steunfonds in M-G voor hoge energielasten

Algemeen

HOOGEZAND - De gemeente Midden-Groningen komt met een lokaal steunfonds voor maatschappelijke organisaties, ondernemers en huishoudens vanwege de hoge energielasten.

De flink gestegen energieprijzen hebben grote gevolgen voor de samenleving. Veel huishoudens, maatschappelijke organisaties en bedrijven staan hierdoor onder financiële druk. Het Rijk heeft een aantal maatregelen getroffen om de problemen te verkleinen. Daarnaast heeft de gemeente Midden-Groningen een lokaal steunpakket ingericht voor de hoge energielasten. Vanuit dat steunpakket worden verschillende vergoedingen aangeboden.

Net als het Rijk biedt Midden-Groningen ook steun aan maatschappelijke organisaties die te maken hebben met gestegen energiekosten, waaronder sport-, muziek-, scouting-, en speeltuinverenigingen, culturele instellingen, dorpshuizen, wijkcentra, jeugdhonken en jeugdsozen, kinderboerderijen en hertenkampen. Er kan een eenmalige vergoeding van 500 euro worden aangevraagd of een vergoeding voor de kosten die zij betalen boven de maximumtarieven van het prijsplafond in de periode van 1 november 2022 tot 1 juli 2023. Ondernemingen waar maximaal 25 personen werkzaam zijn kunnen ook financiële steun aanvragen bij de gemeente. Hun aanvraag zal behandeld worden door het Loket Zelfstandigen Midden-Groningen. Dit loket biedt advies over diverse regelingen. Beide aanvragen kunnen gedaan worden van 26 januari tot en met 1 maart.

Daarnaast stelt het Rijk weer geld beschikbaar aan gemeenten om een energietoeslag uit te keren aan huishoudens met een laag inkomen. Het rijk bereidt de Wet energietoeslag 2023 voor, die naar verwachting in juni ingaat. Gemeenten mogen de energietoeslag 2023 pas uitkeren als de Wet energietoeslag in werking is getreden. 

Meer informatie over het lokaal steunfonds is beschikbaar op www.midden-groningen.nl of door contact met de gemeente via 0598-373737.