Afbeelding

Midden-Groningen viert komende zomer Keti Koti

Algemeen

HOOGEZAND – In de gemeente Midden-Groningen wordt komende zomer Keti Koti gevierd, de afschaffing van de slavernij. 

Dat gebeurt in het Kielzog Theater in Hoogezand en kan rekenen op een gemeentelijke subsidie. Andere partijen moeten, als het meer geld gaat kosten dan er subsidie is, ook financieel bijdragen. Vorige zomer nam de gemeenteraad een motie aan over de viering van Keti Koti op 1 juli in het Huis van Cultuur en Bestuur. Het verzoek aan het college was het Keti-Koti feest een plaats te geven in Midden-Groningen, bijvoorbeeld door het hijsen van een vlag. Het verzoek was daarnaast het Huis van Cultuur en Bestuur open te stellen voor activiteiten, culturele en maatschappelijke instanties daarbij te betrekken en culturele minderhedengroepen en -organisaties ruimte te geven om hier zelf invulling aan te geven. 

Inmiddels hebben B en W hierover verdere initiatieven genomen. Er is overleg geweest met de directie van het Kielzog Theater over de mogelijkheid daar iets te organiseren. Het Kielzog is bereid het theater op 1 juli beschikbaar te stellen voor het organiseren van Keti Koti. Uitgangspunt blijft dat de culturele minderhedengroepen en -organisaties zelf inhoudelijk invulling geven en het voortouw nemen in de organisatie. De gemeente verwacht dat de groepen en organisaties die het feest willen organiseren verbinding zoeken met elkaar en met partijen die ook actief zijn op dit gebied. 

Als er een plan is, met een kostenoverzicht, kan op verschillende manieren subsidie worden aangevraagd. Dat kan via verschillende kanalen. Mocht het feest de daarvoor staande (gemeentelijke) subsidiebedragen overschrijden, is cofinanciering door andere partijen wel een vereiste.