De wijk Spoorstraat-Kieldiep, een van de twee eerste aandachtswijken.
De wijk Spoorstraat-Kieldiep, een van de twee eerste aandachtswijken.

Midden-Groningen start bewustwordingscampagne veiligheid

Algemeen

HOOGEZAND – In Midden-Groningen wordt komend jaar een bewustwordingscampagne veiligheid opgezet in met name Hoogezand. 

Die campagne maakt onderdeel uit van de tweede fase van het project ‘Verbeteren Veiligheid’ die van start gaat in de wijken Spoorstraat-Kieldiep en Gorecht-West, de twee eerste focuswijken. Uit het gemaakte Veiligheidsbeeld komt naar voren dat de meldingsbereidheid onder inwoners in bepaalde delen van Hoogezand laag is. Daarom wil het gemeentebestuur een campagne opzetten in Hoogezand ter bevordering van de bewustwording van inwoners met betrekking tot onderwerpen als ondermijning, drugshandel en overlast. Het doel ervan is om te zorgen dat bewoners signalen van (ondermijnende) criminaliteit eerder herkennen en om de meldingsbereidheid en de weerbaarheid van inwoners te vergroten. 

Versterking leefbaarheid  
Het NPG-project ‘Verbeteren Veiligheid Midden-Groningen’ heeft een looptijd van tien jaar en bestaat uit twee fasen. De eerste fase is van start gegaan in oktober 2021. In die fase moest extern onderzoek een scherp beeld opleveren van de onveiligheid en ernstige vormen van overlast en criminaliteit. Op basis van dat onderzoek zijn nu de twee genoemde focuswijken vastgesteld, met als doel de veiligheid en leefbaarheid van de focuswijken structureel te verbeteren met een gerichte, passende en krachtige aanpak. De versterking van de leefbaarheid van de wijken en dorpen is daarbij belangrijk.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ,,Het is een goede zaak dat na een periode van grondig onderzoek naar de veiligheidssituatie in Midden-Groningen er nu concrete activiteiten starten om de veiligheid en de leefbaarheid te verbeteren, te beginnen in Spoorstraat-Kieldiep en Gorecht-West. Andere wijken of dorpen komen later aan de orde. Natuurlijk profiteren we daarbij van de methode en de ervaringen die we nu opdoen bij de eerste focuswijken. Het accent van de aanpak kan dan misschien verschillen, maar de overeenkomst is dat we samen met de bewoners de veiligheid in hun wijk of dorp een grote impuls gaan geven. Ik nodig inwoners uit hun aandeel hierin te leveren.’’