Het Schildmeer bij Steendam, waar de recreatieve omgeving nu heringericht wordt.
Het Schildmeer bij Steendam, waar de recreatieve omgeving nu heringericht wordt.

Herinrichting recreatieweide Schildmeer kan beginnen

Algemeen

STEENDAM – De gemeente Midden-Groningen start binnenkort met de herinrichting van de recreatieweide aan het Schildmeer in Steendam. De aanpak is een van de uitkomsten van de in december vorig jaar vastgestelde Visie Vrijetijdseconomie om de gemeente toeristisch-recreatief nog aantrekkelijker te maken.

Eén van de projecten om dat te realiseren is het aanpassen van de recreatieweide aan het Schildmeer. De afgelopen tijd is in overleg met betrokken partijen en personen gewerkt aan een projectplan voor de herinrichting van deze locatie. Hierin zijn onder meer een surfstrand, kano- en vissteigers en een verbeterde parkeervoorziening opgenomen. Er kan nu worden begonnen met de uitvoering van het plan. 

Aan de oostzijde van het Schildmeer is een strand met voorzieningen voor zwemmers. Dit strand wordt soms ook gebruikt om te surfen. Deze twee activiteiten gaan niet goed samen en daarom is met een groot aantal betrokkenen gekeken naar een andere plek. De recreatieweide aan de zuidzijde van het meer lijkt het meest geschikt voor diverse recreatiemogelijkheden. Met verschillende partijen en doelgroepen is een plan gemaakt voor de herinrichting van de bestaande zonneweide. Voor surfers wordt de oever zo aangepast dat zij eenvoudig het water op kunnen. Daarnaast komt er een kanosteiger en speciale vissteigers, waaronder één die geschikt is voor mensen met een beperking. Ook wordt de nabijgelegen parkeerplaats uitgebreid en beter geschikt gemaakt voor auto’s met aanhangers. 

Het plan is inmiddels goedgekeurd door de raad en de werkzaamheden starten nog dit jaar. De planning is dat voor de zomer van 2024 het surfstrand, een kanosteiger en vissteigers klaar zullen zijn. Wethouder Annemiek Hoesen: ,,Zo kan iedereen actief recreëren en kan optimaal genoten worden van de cultuur en het landschap. De herinrichting van de recreatieweide zorgt voor een verbetering van de recreatiemogelijkheden op en rond het Schildmeer.’’