Afbeelding

Excursie POSO naar De Graanrepubliek

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Stichting POSO organiseert op woensdag 29 mei een bezoek met lunch en rondleiding bij de Graanrepubliek in Nieuweschans. 

De Graanrepubliek is een coöperatie van boeren en ondernemers die producten maken op basis van Gronings graan. De boeren telen graanrassen die geselecteerd worden op basis van smaakeigenschappen en nutriënten. Alle producten die gemaakt worden zijn voor menselijke consumptie; van ‘feed’ naar ‘food’. De aangesloten boeren hebben hun akkerbouw bedrijven in de Dollardregio, de Oude Remise in Bad Nieuweschans is de productielocatie. In deze voormalige locomotiefremise wordt gestookt voor het eigen merk Dollard: gin en whisky voor de liefhebbers. Er wordt ook speciaal bier gebrouwen voor Eggens en Graansilo en Dollard pils als eigen merk. 

De ontvangst is om 12.00 uur met een boerenlunch bestaande uit sandwiches van desembrood belegd met boerenkaas, rosbief en ham, diverse vruchtensappen, koffie of thee. Aansluitend is er een rondleiding waarbij men meer te weten komt over het systeem, het ontstaan van de Graanrepubliek, de producten die zij maken en de processen. Ook komt men langs de brouwerij, stokerij en bakkerij en aan het eind is er een proeverij van speciaalbier of een jenever of whisky in wording met een broodplankje. De kosten zijn 20 euro per persoon. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 22 mei bij Ina Slagter aanmelden via 06-24690800  of penningmeester@poso-middengroningen.nl. Indien nodig kan vervoer geregeld worden.