De heer en mevrouw Bosscha samen met wethouder Annemiek Hoesen.
De heer en mevrouw Bosscha samen met wethouder Annemiek Hoesen.

Mannie Bosscha viert haar 100e verjaardag

Algemeen

HOOGEZAND – ,,Dit maak je maar heel zelden mee.’’ Dat zei burgemeester Adriaan Hoogendoorn in april bij de 100e verjaardag van Bert Bosscha, op de dag dat hij en zijn echtgenote 77 jaar getrouwd waren. Zondag werd zijn echtgenote Mannie ook 100 jaar.

Beiden genieten nog van een redelijk goede gezondheid en redden zich voor een groot deel zelf, met enige hulp van de thuiszorg en de maaltijdvoorziening, in hun eengezinswoning met tuin in Hoogezand. Hoe word je zo vitaal zo oud? Bij hun 60e, 65e en 70e huwelijksdag liet Bosscha dat al weten: ,,Elke dag een glas rode wijn helpt daarbij.’’ Maar door medicijngebruik zit dat dagelijkse glaasje wijn er helaas niet meer in. 

Wijn zit verweven in het leven van het echtpaar. Ze hadden zo’n twintig jaar lang een wijnhandel aan de Kerkstraat, Vinotheek Bosscha, waar men onder meer nog zelf de flessen naar keuze kon vullen. Mevrouw Bosscha is geboren in Drenthe en in Norg leerde ze haar man kennen. Bert Bosscha weet dat nog precies: ,,Ze werkte in een boekhandel annex bibliotheek. Het was in de oorlogstijd. Ik kwam daar regelmatig boeken ruilen en daar zag ik haar. ‘Ik wil wel een keer met je op stap’, zei ik op een dag’’. Zo geschiedde en de twee zijn nooit meer uit elkaar geweest. Ook werkte ze als hulp in de huishouding. ,,In een groot landhuis. Ik moest alleen in de keuken eten’’, herinnert ze zich nog. Beiden hielden van kamperen, vooral in Oostenrijk en Zwitserland. 

Namens het gemeentebestuur kwam wethouder Annemiek Hoesen de 100-jarige feliciteren. Ze had als cadeautje een kopie van de oorspronkelijke geboorteakte van haar meegenomen.