Burgemeester Hoogendoorn: ,,Ook dit jaar herdenken we weer de bevrijding van onze gemeente.''
Burgemeester Hoogendoorn: ,,Ook dit jaar herdenken we weer de bevrijding van onze gemeente.''

,,Bevrijding blijven herdenken zodat we niet vergeten’’

Algemeen

HOOGEZAND – Op het plein voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand hebben burgemeester Adriaan Hoogendoorn en kinderburgemeester Lieke Kruijer donderdagochtend de Nederlandse vlag gehesen ter nagedachtenis van het  feit dat 78 jaar geleden Hoogezand en Sappemeer werden bevrijd van nazi-Duitsland.

Burgemeester Hoogendoorn: ,,Lieke en ik hebben samen de Nederlandse vlag gehesen om ook dit jaar weer de bevrijding van onze gemeente te herdenken.’’ De verschillende dorpen van de huidige gemeente Midden-Groningen zijn 78 jaar geleden tussen 13 en 20 april bevrijd. Daarom hangt deze hele periode de Nederlandse vlag voor het Huis van Cultuur en Bestuur. Op 13 april zijn delen van Hoogezand en Sappemeer bevrijd, op 14 april Muntendam, Meeden, Zuidbroek, Noordbroek en Slochteren en vanaf 15 april de andere dorpen van Midden-Groningen met tot slot op 20 april Siddeburen.

De plaatsen Hoogezand, Sappemeer en Slochteren zijn bevrijd door Canadezen. Meeden, Muntendam, Zuidbroek en Noordbroek zijn bevrijd door Poolse soldaten. Siddeburen was in eerste instantie op 15 april bevrijd door de Canadezen, maar kwam later weer onder vuur te liggen, waarna het op 20 april opnieuw werd bevrijd door Polen.