Een van de deelnemers leest voor in Borg Welgelegen, terwijl de jury (rechts) aandachtig luistert.
Een van de deelnemers leest voor in Borg Welgelegen, terwijl de jury (rechts) aandachtig luistert.

Schoolkinderen lezen voor in Borg Welgelegen

Algemeen

SAPPEMEER - Dorianne van basisschool Het Noorderlicht in Hoogezand is eerste geworden in de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in Borg Welgelegen. Tweede werd Jeremy van De Lichtbron in Hoogezand.

Een dag later bij de tweede ronde werd Emma van de St. Antoniusschool uit Sappemeer eerste, gevolgd door Tim van de Dorpsschool Meeden. Dat gebeurde tijdens de spannendste landelijke leesbevorderingscampagne voor kinderen uit groep 7 en 8, een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. Het eerste jaar deden er 12 scholen mee uit de provincie Groningen, nu doen er 171 scholen mee. In de gemeente Midden-Groningen deden dit jaar zestien scholen mee.

Dinsdag en woensdag lazen zestien kinderen voor vanuit de voorleesstoel in de Borg Welgelegen. Wie het mooiste voorlas, mocht door naar de halve finale, daarna door naar de provinciale finale in Veendam en wellicht naar de landelijke finale op 24 mei in Utrecht. De schoolwinnaars van De Driespan uit Harkstede, De Parel uit Muntendam, De Wegwijzer uit Slochteren, De Tandem uit Zuidbroek, Het Noorderlicht uit Hoogezand, De Lichtbron uit Hoogezand, Het Galjoen uit Hoogezand en De Ontdekking uit Hoogezand deden dinsdag mee, woensdag was het de beurt aan de schoolwinnaars van de Dorpsschool Meeden, De Wegwijzer uit Zuidbroek, Inspecteur Amerikaschool uit Noordbroek, De Springplank uit Siddeburen, Menterhorn uit Muntendam, St. Antonius uit Sappemeer, Theo Thijssen uit Sappemeer, en ’t Heidemeer uit Sappemeer. 

De jury werd gevormd door wethouder Annemiek Hoesen van Midden-Groningen, Nineke Kupers (onderwijs) en Gonny Apol (bibliotheek). De Nationale Voorleeswedstrijd heeft een zeer positieve invloed op de leesmotivatie van de leerlingen. ,,Kinderen die eigenlijk niet zo graag lezen, doen toch weer mee aan de wedstrijd en lezen dus weer een boek’’, aldus een leerkracht.