Marc Bakker is een van de mensen die meehelpt om de Austin K2 te restaureren. (eigen foto)
Marc Bakker is een van de mensen die meehelpt om de Austin K2 te restaureren. (eigen foto)

Jarige stichting BHM start met restauratie Austin K2

Algemeen

SAPPEMEER – Stichting Behoud Historisch Materieel (BHM) bestaat twee jaar. Reden genoeg om te beginnen met de complete restauratie van de eerste auto die de stichting in bezit heeft: een Austin K2 uit 1948. 

De Austin was al gedemonteerd toen hij bij de stichting binnen kwam. De vorige eigenaar was al begonnen met de restauratie, maar door te weinig tijd kon hij er niet mee verder en besloot hij de wagen weg te doen. Hij benaderde Marc Bakker, secretaris van het Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer, of zij er wellicht belangstelling voor hadden, anders ging het voertuig naar de oud-ijzerboer. 

,,En dat is toch zonde’’, aldus Marc Bakker. ,,We hadden al langere tijd contact met elkaar, omdat hij veel onderdelen had van Austin K2. Bij het Brandweermuseum hebben wij een Austin K2 bellenwagen gerestaureerd en diverse onderdelen van hem overgenomen. Zo zijn we ook met elkaar in contact gekomen’’. De Austin K2 is in 1950 gekocht door de heer Weulen-Kranenbarg uit Vorden en is gebruikt om kolen en andere brandstoffen te vervoeren naar klanten. ,,We hebben contact gehad met de broer van de heer Weulen-Kranenbarg en die was blij verrast dat de Austin er nog is en nu gerestaureerd wordt.’’  

De restauratie is gestart in januari is gestart met de restauratie. ,,We hebben de voor- en achteras naar de werkplaats gebracht en gedemonteerd, zodat alles gestraald en geverfd kan worden. Ook het chassis wordt opnieuw gestraald en in de verf gezet.’’ De restauratie is te volgen via www.behoudhistorischmaterieel.nl en via Facebook en Instagram @behoudhistorischmaterieel.