De oude Austin uit de jaren veertig is nu in Hoogezand.
De oude Austin uit de jaren veertig is nu in Hoogezand.

Nieuwe stichting voor behoud oud materieel in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - In Midden-Groningen is een nieuwe stichting in het leven geroepen: Stichting Behoud Historisch Materieel.

Het idee is ontstaan toen secretaris Marc Bakker van het Brandweermuseum in Sappemeer een oude Austin K2 redde van de sloop. Die was helemaal gedemonteerd door de vorige eigenaar en moet nog worden gerestaureerd. Hij is in 1947 gekocht in Vorden voor het vervoeren van suikerbieten. Begin jaren vijftig is hij gebruikt voor het vervoer van kolen voor de kachel. Het bijzondere is dat dit de enige is met het stuur aan de linkerkant. Het voertuig is gebouwd in Engeland en daarna verscheept naar Nederland naar de Firma Stokvis & Zonen. Hier is de Austin omgebouwd van rechts gestuurd naar links, en dat maakt de vrachtwagen uniek.

De Austin heeft een aantal jaren stilgestaan onder een te kleine overkapping, wat de wagen niet ten goede is gekomen. De Austin werd uit Den Helder gehaald, waar hij opgeslagen lag in drie verschillende garageboxen. ,,Met twee busjes, een autoambulance en een grote gesloten aanhanger hebben wij alles in één keer verhuisd van Den Helder naar Hoogezand. Het was even passen en meten, maar het is gelukt. De Austin ligt momenteel netjes opgeslagen in een garagebox, waar hij wacht op restauratie’’, aldus Bakker. Wanneer daarmee wordt gestart is nog niet bekend. Wie de restauratie wil volgen, kan de website www.behoudhistorischmaterieel.nl en www.facebook.com/behoudhistorischmaterieel in de gaten houden.

Voor het restaureren van de Austin zijn geld en materialen nodig. Daarom zoekt de stichting donateurs en sponsoren die willen helpen de wagen weer in goede staat te krijgen. Via de website kan men vriend worden van de stichting. Dit jaar heeft de stichting bovendien meegedaan aan Rabo ClubSupport en daar is al 970,16 euro mee verdiend.