Bloem- en groentezaden; onlangs wel een hele grote gift van duizenden zaden.
Bloem- en groentezaden; onlangs wel een hele grote gift van duizenden zaden.

Hoogezandster Zadenbieb bestaat 1 jaar

Algemeen

HOOGEZAND – De Zadenbieb bestaat één jaar in de bibliotheek in Hoogezand en dat is zaterdag gevierd tijdens de Nationale Zaaidag. 

Er waren diverse activiteiten waarvoor een goede belangstelling bestond. In het Taalhuis hield historica, auteur en ondernemer Sanne Meijer een lezing over de ‘Groninger’ moestuin, een moestuin vol met vergeten groenterassen. De Oldambtster Witte, het Wonder van Scheemda of de welbekende molleboon: wie heeft ze nog in de tuin staan? Sanne Meijer wel en ze kan er alles over vertellen. Ter gelegenheid van Zaaidag 2023 kwam ze, ook als ambassadeur van de Zadenbibliotheek, een lezing houden over haar volkstuin en de geschiedenis van groentesoorten. Aansluitend was er een Verhalencafé waarin mensen hun ideeën over een ‘Grunnegs toentje’ konden delen. De bijeenkomst vond plaats onder het genot van koffie, thee en typisch Groningse lekkernijen. 

De Zadenbibliotheek, waar mensen bloemen- en groentezaden mee naartoe kunnen nemen, en waar wordt verwacht dat er in het najaar ook weer zaden worden ingeleverd, bestond zaterdag precies één jaar en daarom werd ook de Zadenbieb in het zonnetje gezet. Sinds vorig jaar zijn er ongeveer 76 soorten zaden gebracht en worden in het begin van de lente 45 tot 50 zakjes per week ‘uitgeleend’. Het recordaantal uitleningen in één maand was 214 zakjes. Ook werd er in het najaar een gift gedaan van 16 soorten hete pepers. Wie zaadjes over heeft, kan die nog inleveren als de zaden na april nog kunnen worden gezaaid. 

Speciaal voor Nationale Zaaidag schreef dichteres Renée Luth het gedicht ‘Bij Les’. Als presentje voor de bezoekers, heeft de bibliotheek dit gedicht laten drukken op groeipapier: biologisch papier met daarin bloemzaadjes verwerkt. In dit gedicht zit een bijen- en vlindermix en kon zaterdag worden meegenomen.