Zadenbieb-coördinatrice Ida Buijs met de duizenden nieuwe zaden.
Zadenbieb-coördinatrice Ida Buijs met de duizenden nieuwe zaden.

Zadenbieb ontvangt vele duizenden zaden

Algemeen

HOOGEZAND – De zadenbieb van de bibliotheek in Hoogezand heeft woensdag vele duizenden bloem- en groentezaden gekregen. Voor komend voorjaar is het assortiment dan ook flink uitgebreid.

De zaden werden gedoneerd aan de bibliotheek door Titia Bos, een van de leden van de Volkstuinvereniging in Hoogezand en gespecialiseerd in onder andere vaste planten, die dan ook de hele zomer in grote getale op een van de volkstuinen staan te bloeien. 

Een Zadenbieb is een bibliotheekafdeling met een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen die men - net als een boek - mee naar huis mag nemen. De bedoeling is dat als er later een volgroeide plant is, in de herfst ook weer nieuwe zaden worden verzameld en de Zadenbieb daarmee weer wordt aangevuld. De Zadenbieb bestaat uit onbespoten zaden die zijn ingeleverd bij de bibliotheek. 

Er is in april klein begonnen, maar de hoop was dat ook andere tuinliefhebbers of bedrijven overgebleven zaden zouden doneren. Dat viel in de praktijk wat tegen, maar nu aan het einde van het tuinseizoen is de collectie flink aangevuld. Dat zijn vooral veel zaden van onder andere eenjarige goudsbloemen, die zich overigens zelf weer uitzaaien en vele vaste planten als onder meer echinacea, blauwe kruisdistel, kogeldistel, scabiosa, verschillende soorten en kleuren achillea, diverse kleuren stokrozen en campanula’s. Maar ook groentezaden als Hongaarse en Turkse paprika, stok- en stambonen en de minder bekende Russische stokslabonen komen voorbij. 

Een grote tas vol potten en zakjes waar ze bij de bibliotheek bijzonder mee zijn ingenomen. Behalve in de Hoogezandster vestiging zal komend voorjaar ook een zadenbieb in de bibliotheken van Harkstede en Slochteren worden geopend.