De openingshandeling door Jan Bos. Wethouder Verschuren en bibliotheekmedewerksters Irene van Meerveld en Ida Buijs kijken toe.
De openingshandeling door Jan Bos. Wethouder Verschuren en bibliotheekmedewerksters Irene van Meerveld en Ida Buijs kijken toe.

Officiële opening Zadenbieb in bibliotheek Hoogezand

Algemeen

HOOGEZAND - In de bibliotheek in Hoogezand werd vrijdagmiddag de Zadenbieb geopend. De opening werd verricht door de voorzitter van de Vereniging Tuinrecreatie Hoogezand-Sappemeer (het volkstuincomplex aan de Kalkwijk in Hoogezand) Jan Bos.

De Zadenbibliotheek is een bibliotheek met een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen die men - net als een boek - mee naar huis mag nemen. De bedoeling is dat als er later een volgroeide plant is, nieuwe zaden worden verzameld en de Zadenbieb daarmee weer wordt aangevuld.

Er was een goede belangstelling voor de opening en het initiatief van de bibliotheek. Voorafgaand aan de openingshandeling hield wethouder Peter Verschuren een praatje over natuur en duurzaamheid in de gemeente Midden-Groningen. Duurzaamheid en groen neemt ook in deze gemeente een steeds belangrijkere plaats in en daarom zijn en worden al diverse initiatieven genomen om duurzaamheid op velerlei terreinen te bevorderen, net als het terugdringen van fossiele brandstoffen. Voorbeeld daarvan is onder andere het streven om de wijk Gorecht-Noord in Hoogezand helemaal gasloos te maken en gebruik te maken van andere warmtebronnen.

De officiële openingshandeling van de Zadenbieb bestond uit het in een bloempot met aarde zetten van een zonnebloempit. Die werd Jan Bos aangereikt door wethouder Verschuren, waarna een intekenlijst voor de Zadenbieb werd getekend en het glas kon worden geheven op de opening van deze nieuwe bibliotheekactiviteit. Er is een uitgebreid scala aan zaden om mee te nemen, variërend van bloemzaden tot vaste planten en groente- en fruitzaden. De Zadenbibliotheek is mede mogelijk gemaakt door Leefbaarheidsfonds Midden-Groningen.