De Zadenbiebhoek met info en boeken over zaden en planten, maar ook verdorde planten in pot.
De Zadenbiebhoek met info en boeken over zaden en planten, maar ook verdorde planten in pot.

Zadenbieb in bibliotheek loopt nog niet echt storm

Algemeen

HOOGEZAND – De in april geopende Zadenbieb in de bibliotheek van Hoogezand loopt volgens een medewerkster van de bibliotheek wel aardig. De hoek waar de nieuwe activiteit is ingericht, maakt overigens een verwaarloosde indruk.

De Zadenbieb is een bibliotheek met een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen die men - net als een boek - mee naar huis mag nemen. De bedoeling is dat als er later een volgroeide plant is, nieuwe zaden worden verzameld en de Zadenbieb daarmee weer wordt aangevuld. Er is een uitgebreid scala aan zaden om mee te nemen, variërend van bloemzaden en vaste planten tot groente- en fruitzaden. De Zadenbieb werd mede mogelijk gemaakt door Leefbaarheidsfonds Midden-Groningen.

De openingshandeling in april bestond uit het in een bloempot met aarde zetten van een zonnebloemzaadje. Die zou uit kunnen groeien tot een grote hoge zonnebloem. Dat leek aanvankelijk ook te lukken, maar na een tijdje begon de groeiende plant wat te buigen, waarna het bibliotheekpersoneel werd geadviseerd er een (saté)stokje bij te zetten. Dat gebeurde, maar daarna werd de plant kennelijk aan zijn lot overgelaten, want nu staat er in de zadenbiebhoek een bijna 20 centimeter hoog zonnebloemplantje dat volledig is verdord en verschrompeld. Ernaast staat ook een plant in bloempot die ook al het loodje heeft gelegd. Twee verdorde planten als decoratie van de Zadenbieb: niet bepaald reclame voor de plantenactie en de Zadenbieb. Besloten is nu dan ook om de dode planten maar weg te halen uit de verder met plantenboeken en folders ingerichte Zadenbieb-afdeling.

Er heeft zich al een aardig aantal mensen ingeschreven voor de Zadenbieb-nieuwsbrief. En wie nog bloem- of andere plantenzaden gratis wil halen, kan er nog steeds voor terecht in de bibliotheek.