Een tuin vol bloemen: dat is wat de bibliotheek met de zadenbieb voor ogen heeft.
Een tuin vol bloemen: dat is wat de bibliotheek met de zadenbieb voor ogen heeft.

Bibliotheek in Hoogezand start met een zadenbieb

Algemeen

HOOGEZAND – De bibliotheek in Hoogezand start volgende maand met een zadenbieb. Mensen kunnen gratis zaadjes van bloemen, planten of groente halen (lenen) en na de bloei of oogst wordt dan verwacht dat diezelfde mensen in het najaar ook weer wat nieuwe zaden komen brengen.

Een zadenbieb werkt zoals een gewone bibliotheek: mensen kunnen (gratis) zaden lenen van eetbare en niet-eetbare planten. In het najaar wordt aan de mensen die zaden hebben geleend gevraagd om zaden van de planten die zij hebben geoogst weer terug te brengen. Het is een manier om met elkaar een collectie zaden op te bouwen en te gebruiken.

De zadenbieb is de plek waar men kosteloos zaden kan lenen en ruilen en bestaat al op dertig locaties in Nederland en vanaf volgende maand dus ook in Hoogezand.

De zadencollectie is op elke locatie anders. Dat hangt af van de zaden die weer worden ingeleverd of worden geruild. Door het uitwisselen van kennis en tuinervaringen kan het voor de tuinliefhebbers een leuk gebeuren worden.

Toekomstige gebruikers van de zadenbieb kunnen gratis lid ervan worden. Ze ontvangen daarna een keer per maand via e-mail een nieuwsbrief met handige tuin(zaden)gerelateerde informatie.

In Hoogezand wordt begonnen met een kleine collectie zaden, die per soort worden gerangschikt zoals bloemen (eenjarigen en vaste planten), kruiden, peulvruchten, vruchtgewassen en bol- en wortelgewassen. De zadenbieb in Hoogezand zal worden gerund door vrijwilligers onder leiding van een coördinator. Er wordt veel van de zadenbieb verwacht. En wie weet komen er later ook wat meer zaden van bijzondere planten bij en wellicht een tuin vol bloemen dankzij de zadenbieb.