Enkele leerlingen tijdens de vertaalwedstrijd met docente klassieke talen Marije van der Steege. (eigen foto)
Enkele leerlingen tijdens de vertaalwedstrijd met docente klassieke talen Marije van der Steege. (eigen foto)

Grote Aletta Vertaalwedstrijd is terug in nieuw jasje

Algemeen

HOOGEZAND - Op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand is afgelopen week de jaarlijkse Gymnasiumdag georganiseerd. 

De gymnasiasten uit alle leerjaren hebben op die dag rond het thema ‘Vrije Tijd in de Oudheid’ verschillende workshops gevolgd. Aan het eind van de dag werden bovendien de prijswinnaars bekend gemaakt van de Grote Aletta Vertaalwedstrijd Grieks/Latijn, die een maand eerder plaatsvond. Na een paar jaren afwezigheid door corona kon deze wedstrijd eindelijk weer worden georganiseerd, maar dan wel in een nieuw jasje. 

Waar de gymnasiumleerlingen in eerdere edities individueel een zo mooi mogelijke vertaling moesten produceren, mochten ze dat deze keer in groepjes doen. Het doel van de vertaalwedstrijd is namelijk om het plezier in het vertalen van Grieks en Latijn te bevorderen en samenwerken met vrienden maakt een lastige taak altijd leuker. Elk leerjaar had een Latijnse en/of Griekse tekst op hun eigen niveau, maar alle teksten hadden te maken met de Trojaanse oorlog of de nasleep daarvan. Het niveau lag erg hoog en de cijfers van de nummers 1 en 2 lagen dan ook erg dicht bij elkaar.

De aanmoedigingsprijs ging naar het team ‘Rocksterren 1e klas’ (Ivey, Meerte en Simone uit ag1a). De onderbouwprijs ging naar de ‘Börgirs’ (Mattheus, Stefan en Thijs uit g2a), het beste team uit de bovenbouw bestond uit Danique, Elisa, Frédérique, Milou en Renate uit klas vwo-5 en vwo-6.