Raadsleden luisteren naar uitleg over DIG050.
Raadsleden luisteren naar uitleg over DIG050.

Raad M-G op bezoek bij Stichting DIG050

Algemeen

HOOGEZAND – Een deel van de gemeenteraad van Midden-Groningen heeft vrijdagmiddag een werkbezoek gebracht aan DIG50 in Hoogezand. Er werd uitvoerig uitleg gegeven over het werk dat DIG50 doet en er was een rondleiding door het pand. 

Jaarlijks krijgt de stichting een (gemeentelijke) subsidie. DIG050 is een kleinschalige dagbesteding met twee locaties in Groningen en Hoogezand. Het is een algemene (dagbestedings-)voorziening, wat inhoudt dat wanneer iemand in de gemeente Midden-Groningen woont hij of zij geen indicatie nodig heeft en de activiteiten van DIG050 gratis kan bezoeken. Er wordt alleen genoteerd wie men is en wie de contactpersoon is, voor het geval er iets gebeurt. 

De dagbesteding is jaren geleden ooit begonnen als computerproject. Inmiddels is DIG050 flink gegroeid en naast de computers zijn er ook andere activiteiten. Er wordt gekookt, geknutseld en geschilderd, maar men kan ook even aanschuiven voor een kopje koffie. Bezoekers worden zo goed mogelijk geholpen met hun eventuele vragen. Per week komen er zo’n er 40 tot 50 bezoekers die één of meerdere dagdelen komen. Daarnaast komen er door de week bezoekers met computerproblemen. Mensen worden ook doorverwezen door de Kredietbank, de Sociale Teams, de Welzijnscoaches en diverse organisaties. Er is verder nauwe samenwerking met Seniorweb, de Computerbank, POSO, Speelgoedbank en Kledingbank Maxima. Ook de digitale snelweg is een niet onbelangrijk onderdeel van het pakket, omdat in de huidige samenleving steeds meer digitaal gaat. Voor de één biedt dat kansen, voor de ander is dat een probleem. 

Het doel van DIG050 is dan ook om door ondersteuning en educatie de digitale samenleving toegankelijker te maken, zodat iedereen kan blijven meedoen. Wie hulp nodig heeft of graag wil leren omgaan met een computer, laptop, smartphone of internet kan langskomen. Er zijn deskundige vrijwilligers die één op één kunnen begeleiden of ondersteunen. Zij geven op een begrijpelijke manier uitleg en in het eigen tempo van de vraagsteller; soms met hulp bij een digitale aanvraag en soms helpen door alleen maar even te luisteren. Naast vrijwilligers zijn er ook gediplomeerde medewerkers aanwezig én is het mogelijk om tijdens de inloop zelfstandig gebruik te maken van een computer. 

De aanwezige gemeenteraadsleden kregen een goede indruk van wat de stichting doet. Hans Huiting: ,,DIG050 ziet overal kansen en probeert die ook uit. Lukt het wel dan is het mooi, lukt het niet dan is het ook geen probleem. Er komen weer nieuwe mogelijkheden.’’