Het echtpaar Begeman met de trouwakte die wethouder Ploeger voor hen had meegenomen.
Het echtpaar Begeman met de trouwakte die wethouder Ploeger voor hen had meegenomen.

Echtpaar Begeman viert briljanten huwelijk

Algemeen

SLOCHTEREN – De eerste ontmoeting was op dansles in Harkstede in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Dinsdag waren ze 65 jaar getrouwd, het echtpaar Begeman in Slochteren. 

Meer dan 65 jaar samen, waar is de tijd gebleven? Beide echtelieden zijn 86 jaar oud. De heer Begeman is geboren in Froombosch, zijn vrouw in Slochteren. Beiden op een boerderij, zodat het boerenbedrijf al vanaf hun geboorte een vertrouwde omgeving was en meehelpen daarin in de loop der jaren een vanzelfsprekendheid was. ,,Ik heb veel werk verzet op de boerderij van mijn ouders. Later kwam daar loonwerk bij, grondverzet, maaidorsen, aardappels rooien en noem maar op. Dat aardappels poten ging in de beginjaren met een grote zak om je schouders en dan een voor een de aardappels in de grond zetten. Daarna ging het achter de ploeg en moest je ze in een sleuf zetten. Met de voeten moest je dan de afstand afmeten, zodat ze precies op de goede afstand van elkaar werden gepoot’’, vertelt Begeman. 

Hij heeft veel veranderingen in de landbouw meegemaakt, zoals de grote opkomst van kunstmest die je aanvankelijk in grote zakken van 100 kilo op de rug moest dragen. Zijn verdere loopbaan bracht hij grotendeels door in aanvankelijk de aanleg van (gas)leidingen en later in de transport, waar hij als vrachtwagenbestuurder de meeste Europese landen wel heeft bezocht. Mevrouw Begeman werkte aanvankelijk ook mee op de boerderij en de latere jaren hoofdzakelijk in de huishouding. Het echtpaar woont nu bijna zestig jaar in hetzelfde huis aan de Hoofdweg in Slochteren. Het echtpaar heeft twee kinderen, vier kleinkinderen en één achterkleinkind. 

Namens het gemeentebestuur van Midden-Groningen kwam wethouder Marcus Ploeger hen feliciteren en bracht een ingelijste kopie van de oorspronkelijke trouwakte mee. Dat werd bijzonder gewaardeerd.