Burgemeester Hoogendoorn op bezoek bij de heer en mevrouw Boneschansker.
Burgemeester Hoogendoorn op bezoek bij de heer en mevrouw Boneschansker.

Echtpaar Boneschansker viert diamanten huwelijk

Algemeen

MEEDEN – Het echtpaar Boneschansker-Sportel uit Meeden heeft woensdag hun 60-jarig huwelijksfeest. 

Dat gebeurde in de zelfde woning aan de Badweg die ze bij hun trouwen lieten bouwen en waar ze nu dus ook alweer zestig jaar wonen. Die trouwdag in de winter van 1962/1963 was heel wat anders dan nu, herinnert de 85-jarige heer Boneschansker zich. ,,Het vroor toen 22 graden en nu is het 8 graden boven nul. Dat is een verschil van dertig graden’’, vertelt hij. 

De twee hebben elkaar 67 jaar geleden in Midwolda leren kennen, gewoon ‘op straat’. ,,Een groepje jongens en een groepje meisjes. Dat was toen heel gewoon. Hij zag mij en we zijn nooit meer uit elkaar gegaan’’, aldus mevrouw Boneschansker. ,,Ik pikte haar er direct uit’’, vult haar man aan. Zeven jaar hadden ze verkering voordat er werd getrouwd. Zijn arbeidsloopbaan bracht Boneschansker door in de houtbewerking bij Houthandel Wilkes in Veendam. ,,In de zagerij en schaven, dat heb ik altijd met veel plezier gedaan’’, zegt hij. Mevrouw Boneschansker (83) was haar arbeidzaam leven actief als huishoudelijke hulp. 

Een grote hobby van beiden was de vakantie. Naar een camping, erop uit met de fiets - nu elektrisch - of met de bus, georganiseerde busreizen door heel Europa. ,,Prachtig!’’, zeggen beiden. Ze zijn dan ook in heel wat landen geweest en hebben daar goede contacten aan overgehouden. En schaatsen was in de jongere jaren een must. ,,Lange afstanden ook vaak, toen je nog echte winters had.’’ Het echtpaar kreeg drie kinderen en heeft vier kleinkinderen en één achterkleinkind. 

Namens het gemeentebestuur van Midden-Groningen kwam burgemeester Hoogendoorn het echtpaar feliciteren. Hij had voor hen een ingelijste kopie van de oorspronkelijke trouwakte als cadeautje meegenomen, naast de al eerder bezorgde orchidee.