Het echtpaar Jahnjahn met wethouder Annemiek Hoesen.
Het echtpaar Jahnjahn met wethouder Annemiek Hoesen.

Echtpaar Jahnjahn viert diamanten huwelijk

Algemeen

HOOGEZAND – Het echtpaar Jahnjahn uit Hoogezand vierde donderdag hun diamanten huwelijksfeest. Namens het gemeentebestuur van Midden-Groningen kwam wethouder Annemiek Hoesen hen feliciteren.

Het echtpaar kwam in 1975 vanuit Suriname naar Nederland. Enerzijds was dat omdat hun dochtertje moeite had met praten en horen en er in Suriname geen ‘school’ voor haar was, anderzijds speelde ook de onafhankelijkheid van Suriname dat jaar een rol in de beslissing om daar te vertrekken. Jahnjahn’s broer was al in Nederland en adviseerde om ook naar hier te komen. Twee jaar lang verbleef het gezin bij hem in Enschede, maar ook daar was voor de dochter geen geschikte school. Omdat die er wel was in Haren, werd besloten haar daar op het Doveninstituut onder te brengen en het gezin verhuisde mee naar het noorden. In Hoogezand kregen ze een huurwoning en in 1994 werd een woning gekocht aan de Van der Duyn van Maasdamweg, waar ze sindsdien met plezier wonen.

Beide echtelieden zijn 77 jaar en trouwden dus op 17-jarige leeftijd met elkaar. Dat huwelijk werd bepaald door de ouders. ,,We kenden elkaar niet en hadden elkaar ook nog nooit gezien. Dat was vroeger zo, dat was gewoonte en daar hadden we zelf niets over te zeggen. Maar het is een goede keuze geweest van onze ouders’’, vertelt de heer Jahnjahn. Kan het nog jonger? Inderdaad: zijn ouders trouwden toen die 7 en 9 jaar oud waren. Twee jaar later, op 9- en 11-jarige leeftijd gingen ze samenwonen. Dat zo jong trouwen ook kan slagen bewijs het echtpaar: na 60 jaar zijn ze nog steeds gelukkig samen. 

Jahnjahn ging aanvankelijk in Enschede aan de slag in een weverij. Toen ze in Hoogezand kwamen te wonen ging hij werken in wat nu het UMCG is. Jahnjahn werkte daar in het voedingsmagazijn, wat hij 29 jaar volhield.Het echtpaar heeft 5 kinderen, 9 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Wethouder Hoesen nam als cadeautje een ingelijste foto van een landschapstafereel in Suriname mee.