Afbeelding

Humanitas Midden-Groningen zoekt nieuwe vrijwilligers

Algemeen

HOOGEZAND - De afdeling Midden-Groningen van Humanitas houdt maandag 23 januari een voorlichtingsbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers in Hoogezand. 

De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners uit de gemeente die overwegen vrijwilligerswerk te gaan doen. Er wordt verteld over vrijwilligerswerk en ook wat de vrijwilligers van Humanitas doen. Na afloop kan men besluiten of men ervoor voelt vrijwilliger te worden. Humanitas Midden-Groningen is een actieve vrijwilligersorganisatie in Midden-Groningen met een eigen kantoor. Bij de afdeling Midden-Groningen zijn momenteel 220 vrijwilligers actief, voor de coronapandemie waren dit nog 280. ,,Voor veel activiteiten is daardoor behoefte aan nieuwe vrijwilligers’’, vertelt voorzitter Bert Kolk. 

Een van deze activiteiten is het begeleiden van nieuwkomers, vluchtelingen die in Midden-Groningen zijn komen wonen. Vrijwilligers begeleiden hen in de eerste maanden dat ze hier wonen, maar ook biedt Humanitas hen ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal of leren fietsen. Een groot aantal kinderen van nieuwkomers wacht nog op een voorleesvrijwilliger. De voorleesvrijwilliger leest kinderen van nieuwkomers thuis voor. ,,Ouders van deze kinderen spreken de Nederlandse taal nog niet en kunnen hun kinderen niet voorlezen. Bij de kinderen van vluchtelingen komt de vrijwilliger één of twee uurtjes per week langs om één of meerdere kinderen voor te lezen. Voor de vrijwilliger die het leuk vindt om met kinderen om te gaan is dit heel mooi, maar ook bijzonder vrijwilligerswerk. Je komt bij mensen met een andere cultuur binnen en je bouwt een leuk contact op met de kinderen en de ouders.’’ 

Door de problemen rond energiearmoede neemt ook de vraag naar ondersteuning bij aanvragen toe. ,,Veel mensen die nooit een aanvraag voor hulp deden, worden daar nu mee geconfronteerd en hebben vaak hulp nodig omdat ze niet digitaal vaardig zijn.’’ De vrijwilligers van Paperaszo hebben dringend behoefte aan mensen die hen willen helpen met mensen die een beroep doen op Humanitas. ,,Ze zoeken mensen die kennis hebben van een administratie en weten hoe aanvragen moeten worden ingediend.’’ Ook bij de Vriendschapskring, een groep vrijwilligers die in groepsverband iets doen voor mensen met een handicap, zijn vrijwilligers nodig. ,,Wil je niet in een groep werken, dan is het Maatjes- of Tandemproject iets voor je. Je gaat met iemand die weinig sociale contacten heeft regelmatig iets ondernemen. Ook doen vaak oudere mensen die niet alleen naar buiten kunnen en graag even een wandeling willen maken een beroep op onze vrijwilligers. Verder kun je als vrijwilliger samen boodschappen doen met of voor ouderen of het vervoer van mensen verzorgen naar het ziekenhuis voor een bezoek aan de polikliniek of specialist. Daarnaast zijn er nog steeds vrijwilligers nodig voor het hospice Gasthuis in Hoogezand, waar zij mantelzorg doen.’’

De bijeenkomst in het kantoor van Humanitas aan de Troelstralaan 7 in Hoogezand begint om 19.30 uur. Wie niet in de gelegenheid is langs te komen kan telefonisch contact opnemen via 0598-383048 of kijken op de website van Humanitas of die van de vrijwilligersvacaturebank. Ook is de brochure ‘Wat doen de vrijwilligers van Humanitas?’ aan te vragen.