Het nieuwe wonen voor ouderen, al dan niet met de mogelijkheid van zorg, zoals het nieuwe ouderencomplex naast De Burcht in Hoogezand.
Het nieuwe wonen voor ouderen, al dan niet met de mogelijkheid van zorg, zoals het nieuwe ouderencomplex naast De Burcht in Hoogezand.

Meer aandacht voor zorg en ouderen in Woonvisie

Algemeen

HOOGEZAND – De Woonzorgvisie in Midden-Groningen wordt aangepast. De visie geldt tot 2028, maar ontwikkelingen in de woonzorg maken nu een aanpassing noodzakelijk.

Het maken van een visie op wonen en zorg is één van de punten op de uitvoeringsagenda van de Woonvisie Nieuw Midden-Groningen 2019-2028. In die Woonvisie heeft wonen en zorg al een plek gekregen, maar een verdere verdieping op dit thema, en daarmee een duidelijke richting voor de komende jaren, wordt door het gemeentebestuur wenselijk geacht. 

In het voorjaar van 2022 is een projectgroep gestart, met de opdracht om een praktisch document op te stellen met concrete handvatten en acties rondom wonen en zorg. Dat heeft geleid tot een bijlage van 10 uitvoeringspunten voor Wonen en Zorg rond de thema’s Samenwerking, Informatie en advies en Woon –en leefomgeving. Die zijn gericht op de doelgroepen ouderen/senioren en cliënten die uitstromen uit een voorziening Beschermd wonen. Er is daarbij ook gesproken met vertegenwoordigers van woningcorporaties, zorgaanbieders, welzijns-, ouderen- en huurdersorganisaties. Zij zullen met de gemeente bijdragen aan de uitvoering van de 10 punten voor Wonen en Zorg. 

Die punten zijn onder andere het organiseren en faciliteren van netwerk –en themabijeenkomsten, de herintroductie van gecoördineerd ouderenwerk en ouderenvoorlichting, het meer zichtbaar maken van het initiatievenloket en gebiedsregisseurs als aanspreekpunt voor de ouderendoelgroep. Verder is er aandacht voor het organiseren van adviesgesprekken over verhuizing en langer thuis wonen, het opstellen van wijk –en buurtanalyses ten behoeve van algemene voorzieningen en participeren van kwetsbare inwoners in buurtbijeenkomsten.

Ook moeten er maatwerkoplossingen voor tijdelijke opvang in Beschermd Wonen worden gevonden en moet worden bijgedragen aan toewijzing– en urgentiebeleid van de corporaties. Met die tien punten geeft het gemeentebestuur een praktische en concrete uitwerking van de Woonvisie voor wonen en zorg.