Afbeelding

Midden-Groningen hoopt op beheersbare en plezierige jaarwisseling

Algemeen

HOOGEZAND - De gemeente Midden-Groningen bereidt zich samen met de hulpdiensten voor op een beheersbare en plezierige viering van de jaarwisseling, vooral gericht op vermindering van het aantal afvalverbrandingen en het beperken van schades.

Particulieren moeten hun eigen (brandbare)rommel in de tuin opruimen en als brandbaar materiaal zich in het openbaar gebied bevindt, zal de gemeente in actie komen om het op te ruimen. Het vervoeren van afval is op oudejaarsdag verboden. Inwoners van Midden-Groningen kunnen op oudejaarsdag tussen 8.30 en 17.00 uur telefonisch bij de gemeente terecht via 0598-373737 voor meldingen die met de jaarwisseling te maken hebben zoals bijvoorbeeld afvalbulten. Daarna kan men bellen met de politie op 0900-8844. De medewerkers van de gemeente zijn de hele dag en avond actief om afvalbulten op te ruimen in samenwerking met de politie en brandweer. Er wordt met vuren op straat alleen op oudejaarsdag en de nieuwjaarsnacht iets soepeler mee omgegaan. 

Dat kan alleen als inwoners rekening houden met wat aandachtspunten. Kleinschalige vuren mogen in een vuurton of vuurkorf, waarbij men moet zorgen voor veiligheid. Ook moet gezorgd worden dat het vuur geen gevaar oplevert voor mensen en dieren en er geen schade ontstaat aan eigendommen van anderen. Vuren die niet aan deze aandachtspunten voldoen worden geblust en opgeruimd. Als het gevaarlijk is wordt ingegrepen. 

Vuurwerkvrije zone
Met name oudere en kwetsbare groepen in de samenleving ondervinden overlast van vuurwerk. Vanuit zorgcentrum De Burcht wordt dit bevestigd. Daarom wijst het college een vuurwerkvrije zone aan rondom De Burcht. Binnen deze zone, die is aangegeven met borden, mag nooit vuurwerk worden afgestoken. Buiten deze zones mag alleen vuurwerk worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.