Afbeelding

Midden-Groningen wil rustige en veilige jaarwisseling

Algemeen

HOOGEZAND - Het gemeentebestuur van Midden-Groningen wil een veilige en rustige jaarwisseling. Preventie staat daarbij voorop.

Die preventieve aanpak gericht tegen afvalverbrandingen zal zich toespitsen op de gebieden waar in de afgelopen jaren de meeste overlast is veroorzaakt, met name in Hoogezand en Sappemeer. Deze strategie kenmerkt zich door preventie met een persoonlijke en kleinschalige aanpak. In de weken voorafgaand aan oud en nieuw hebben de buitendienstmedewerkers van de gemeente, de BOA’s en de politie bijzondere aandacht gegeven aan het opsporen en signaleren van (verzamelingen van) brandbare materialen zoals autobanden, witgoed, houtvoorraden en ander huisraad.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ,,De jaarwisseling is altijd een bijzonder en mooi moment. Helaas hebben we in 2021 nog steeds te maken met de beperkingen als gevolg van de coronamaatregelen en die gelden natuurlijk ook tijdens oud en nieuw. Belangrijk blijft wel dat een veilige jaarwisseling een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle inwoners in onze gemeente. Onder strikte voorwaarden staan we vuurkorven, vuurtonnen en het schieten met carbid toe. Als we een beetje rekening met elkaar houden en met het eigendom van een ander, begint het nieuwe jaar gezellig en feestelijk.”

Als brandbaar materiaal zich in het openbaar gebied bevindt, zal de gemeente direct ingrijpen om de potentiële brandhaard te verwijderen. Als er sprake is van een potentiële brandhaard op particulier terrein, wordt de eigenaar dringend verzocht de materialen op te ruimen en te (laten) verwijderen. Als dat nodig is, past de gemeente een preventieve last onder dwangsom toe om dat doel te bereiken. Het vervoeren van afval op oudejaarsdag is in Midden-Groningen strafbaar. Er kan daarvoor een boete worden opgelegd.

Inwoners kunnen op oudejaarsdag tot 18.00 uur afvalbulten op straat bij de gemeente melden via 0598-373737. Daarna kan men bellen met de politie op 0900-8844.