Het verbranden van allerlei soorten afval op oudejaarsdag wil de gemeente niet meer toestaan.
Het verbranden van allerlei soorten afval op oudejaarsdag wil de gemeente niet meer toestaan.

Gemeente stelt regels op voor kleinschalige vuren

Algemeen

HOOGEZAND - Het gemeentebestuur van Midden-Groningen heeft een aantal regels opgesteld voor kleinschalige vuren tijdens de jaarwisseling.

Vuren op straat zijn verboden. Alleen op oudejaarsdag en de nieuwjaarsnacht gaan de gemeente en de hulpdiensten daar iets soepeler mee om, omdat het gezellig en sfeervol kan zijn. Daarvoor gelden de volgende richtlijnen: zorg voor een veilige plek en een veilige ondergrond. Asfalt is ongeschikt omdat schadeherstel erg veel geld kost. Gebruik een vuurton of een vuurkorf. Zorg dat het vuur geen gevaar oplevert voor mensen en dieren. Zorg dat er geen schade ontstaat aan eigendommen van anderen. Gebruik alleen schoon hout en geen afval en ruim het afval op nieuwjaarsdag zelf op.

Vuren die niet aan deze richtlijnen voldoen worden geblust en opgeruimd. De politie, brandweer en/of de gemeente beslissen ter plekke of er sprake is van een niet gewenste situatie.

Het gevaar voor en de mogelijke schade aan mensen, de leefomgeving en de natuur zijn onacceptabel. Branden kunnen makkelijk overslaan naar bebouwing. Ook is er vaak sprake van schade aan het milieu door het verbranden van ongeschikte materialen.

In eerdere jaren zorgde het verbranden van allerlei soorten afval en huisraad voor veel overlast, inzet en schades. Dat moet, aldus de gemeente, nu worden voorkomen. Wat vuurwerk betreft: vanwege de coronamaatregelen geldt een landelijk verbod om vuurwerk af te steken.

Alle schades aan het wegdek, verkeersborden en gemeentelijk groen komen uiteindelijk voor rekening van de gemeente en daarmee eigenlijk de inwoners van Midden-Groningen samen. Minder schade betekent uiteraard een lagere rekening. Schades worden zoveel mogelijk verhaald op de daders.