Voor ouders wordt het steeds moeilijker om opvang voor hun kinderen te vinden. (foto: UWV)
Voor ouders wordt het steeds moeilijker om opvang voor hun kinderen te vinden. (foto: UWV)

Groot personeelstekort in Groningse kinderopvang

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in oktober afgenomen. De arbeidsmarkt blijft echter krap, vooral in bepaalde sectoren. 

Zo ook in de kinderopvang, daar zijn grote personeelstekorten en de verwachting is dat deze verder oplopen. De kinderopvang heeft landelijk een tekort van 5.000 medewerkers. Organisaties moeten nu al steeds vaker een groep sluiten, omdat er te weinig pedagogisch medewerkers beschikbaar zijn. Tegelijkertijd worden er meer kinderen geboren en stijgt de vraag naar opvang. Het landelijk tekort loopt daarom op naar 7.000 medewerkers in 2031. Het tekort is groter als rekening gehouden wordt met de kabinetsplannen om vanaf 2025 voor alle werkende ouders de kinderopvang voor 96 procent van het maximum uurtarief te vergoeden. De verwachting is dat meer ouders hierdoor gebruik gaan maken van kinderopvang. In dat geval kunnen de tekorten oplopen tot 29.000 medewerkers in 2031. 

Grote tekorten in alle regio’s
Ook in Groningen is het moeilijk om personeel te vinden voor de kinderopvang. Op dit moment staan er in de provincie Groningen 100 vacatures open voor medewerkers kinderopvang. Het is belangrijk om deze tekorten tegen te gaan, zodat ook de tekorten in andere sectoren verkleind kunnen worden. Opvang van kinderen is voor veel ouders namelijk een belangrijke randvoorwaarde om te kunnen werken

Eind oktober telde Groningen 5114 WW-uitkeringen. Dat is 1,6 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen nam af met 121 (-2,3 procent) ten opzichte van vorige maand. Vanuit veel sectoren daalde de WW, maar niet vanuit bijvoorbeeld de metaalindustrie. Eind oktober was het aantal WW-uitkeringen in Groningen ruim lager dan een jaar eerder (-16,3%). 

In de gemeente Midden-Groningen nam het aantal WW-uitkeringen af met 1,5 procent van 614 naar 605. Eind vorige maand zat 1,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 14,7 procent.

Ook landelijk is een afname te zien. Eind oktober telde Nederland 149.513 WW-uitkeringen. Dat is 1,5 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er nog 152.015 WW-uitkeringen. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 1,6 procent.