Beveiligers hebben goede vooruitzichten op werk. (foto: UWV)
Beveiligers hebben goede vooruitzichten op werk. (foto: UWV)

Beveiliging biedt goede kansen op werk in Groningen

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in juni in vrijwel alle beroepsgroepen verder gedaald. Ook voor werkzoekenden in beveiligingsberoepen zijn de kansen goed.  

Eind juni telde Groningen 5.341 WW-uitkeringen. Dat is 1,7 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in mei af met 129 (2,4 procent) ten opzichte van vorige maand. Vanuit alle sectoren daalde de WW. Vooral onder WW’ers uit bouw, uitzendbranche en horeca & catering nam het aantal uitkeringen af. Met name de WW-uitkeringen aan technisch en transport personeel verminderden. Eind juni was het aantal WW-uitkeringen in Groningen ruim lager dan een jaar eerder: 27,6 procent.

Beveiliging biedt goede kansen op werk
De afgelopen twee jaar was er door lockdowns, reisbeperkingen en afgelaste concerten en evenementen plots veel minder werk voor beveiligers. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 herstelde de branche zich. Het aantal vacatures groeide en kwam in de zomermaanden van 2021 al uit boven het niveau van vóór corona. Dat herstel zet door: in het eerste kwartaal stonden in Groningen bijna 200 vacatures open voor beroepen in de beveiliging. In het merendeel van de vacatures worden objectbeveiligers gevraagd, daarnaast gaat het om ambulant beveiligers en parkeerwachters. Voor werkzoekenden zijn er dan ook goede kansen om een baan in de beveiliging te vinden op diverse mbo-niveaus..

In de gemeente Midden-Groningen daalde het aantal WW-uitkeringen met 3,1 procent: van 643 naar 623. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal uitkeringen met 20 procent gedaald. Momenteel zit 1,9 procent van de beroepsbevolking zonder werk.

Eind mei telde Nederland 160.699 WW-uitkeringen. Dat is 1,7 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er 164.757 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 4.058 uitkeringen ten opzichte van de vorige maand (2,5 procent). Een jaar eerder telde Nederland 238.309 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 77.610 uitkeringen, bijna een derde van het bestand (32,6 procent). De forse daling van de WW op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar.