Door een groeiend aantal vacatures in de transportsector is er meer kans op werk als vrachtwagenchauffeur. (foto: UWV)
Door een groeiend aantal vacatures in de transportsector is er meer kans op werk als vrachtwagenchauffeur. (foto: UWV)

Groningen telt minder WW-uitkeringen

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in maart verder afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Eind januari telde Groningen 6137 WW-uitkeringen. Dat is 2,0 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen nam af met 94 (-1,5 procent) ten opzichte van vorige maand. Vooral onder WW’ers uit uitzendbureaus, horeca en catering, detailhandel, overige commerciële dienstverlening en detailhandel nam het aantal uitkeringen af. Daar tegenover staan sectoren waar de WW juist toenam, zoals de industrie en zorg en welzijn. Eind maart was het aantal WW-uitkeringen in Groningen ruim lager dan een jaar eerder (-33,4 procent).

Regionaal veel kansen
Ook in de sector transport en logistiek nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen verder af naar 184. In het afgelopen jaar halveerde het aantal WW-uitkeringen in deze sector bijna. Tegenover een groeiend aantal vacatures staan steeds minder beschikbare werkzoekenden. Hierdoor zijn er veel kansen op werk, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, expediteur en transportplanner. Naar verwachting blijven de personeelstekorten in de sector de komende tijd bestaan, doordat de economie groeit en er de komende jaren veel medewerkers met pensioen gaan. Wel zijn er onzekerheden over onder andere de wereldhandel en de brandstofprijzen.

Ook als taxichauffeur zijn er momenteel veel mogelijkheden. UWV heeft een convenant met Taxiwerq. Werkzoekenden kunnen via Taxiwerq hun taxipas halen, waarna een werkplek wordt gezocht bij een taxicentrale in de buurt. De meest voorkomende vacatures zijn chauffeur leerlingenvervoer, chauffeur dagbesteding en chauffeur zorgvervoer. Deze functies zijn uitermate geschikt voor de wat oudere werknemer en voor werknemers die geen volle dagen (meer) willen werken. 

In de gemeente Midden-Groningen nam het aantal WW-uitkeringen af met 1,8 procent van 721 naar 708. Eind vorige maand zat 2,3 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 30,5 procent.

Eind januari telde Nederland 184.049 WW-uitkeringen. Dat is 2,0 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er nog 187.610 WW-uitkeringen. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 1,9 procent.