Burgemeester Hoogendoorn bekijkt de portretten, met links de beide dochters van oud-burgemeester Stiekema.
Burgemeester Hoogendoorn bekijkt de portretten, met links de beide dochters van oud-burgemeester Stiekema.

Portretten oud-burgemeesters naar archief Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – Zeventien portretten van oud-burgemeesters van Hoogezand, Sappemeer en Hoogezand-Sappemeer, gemaakt door oud-burgemeester Henderikus Stiekema van Hoogezand-Sappemeer.

Een collectie van in totaal 25 schilderijen kreeg burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen donderdagmorgen in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand aangeboden door twee dochters van Stiekema en Goff Miedema, schrijver en oud-directeur van verzorginghuis Voor Anker. Naast de schilderijen van de oud-burgemeesters waren er portretten van andere bekendheden zoals Aletta Jacobs. 

De door Stiekema (1921-1995) geschilderde portretten van de voormalige burgemeesters worden overigens niet tentoongesteld in het Huis van Cultuur en Bestuur in een soort (ere)galerij. Burgemeester Hoogendoorn wil daar niet aan. ,,We zullen de portretten van deze burgemeesters niet ophangen. Dat past niet bij het karakter van de Groningers, maar het is mooi dat de portretten er zijn. Ze gaan naar het Historisch Archief, als deel van de historie van Hoogezand-Sappemeer. De schilderijen zijn daar zeer op hun plek, omdat ze nu openbaar toegankelijk zijn voor onze inwoners’’, aldus de burgemeester. 

De portretten werden aangeboden door twee dochters van oud-burgemeester Stiekema, die in contact waren gekomen met Goff Miedema, die vooral veel onderzoek heeft gedaan naar en geschreven over inwoners van Hoogezand en Sappemeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stiekema had als jongen ook die verschikkingen meegemaakt en belandde in een Duits concentratiekamp. ,,Het is niet niks wat hij allemaal als 20-jarige jongen in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt’’, aldus Miedema. 

Volgens de dochters van Stiekema was het puur toeval dat ze met Miedema in contact waren gekomen. Eerder al was er een expositie van die burgemeestersportretten in Voor Anker geweest, maar tot een expositie in het gemeentehuis was het nooit gekomen. Dat was door het toenmalige gemeentebestuur geweigerd, aldus mevrouw Stiekema. Beide zussen zijn daarom blij dat de portretten alsnog bij de gemeente zijn beland, ook al is het in het gemeentelijk archief.