De herstructurering van de wijk Gorecht-West in Hoogezand krijgt steeds meer vorm. (foto Lefier)
De herstructurering van de wijk Gorecht-West in Hoogezand krijgt steeds meer vorm. (foto Lefier)

Nog even doorbijten voor bewoners vernieuwde wijk Gorecht-West

Algemeen

HOOGEZAND - Een volledig nieuwe wijk, met veel verschillende woningtypen, mooie architectuur en een fijne, ruime en groene woonomgeving voor alle bewoners: een steeds groter deel van de wijk Gorecht-West in Hoogezand voldoet al aan deze omschrijving. En als Lefier fase 5 van de wijkvernieuwing, die momenteel in voorbereiding is, over twee jaar heeft afgerond dan is de hele wijk klaar voor de toekomst en leefbaarder dan ooit. Bewoners én Lefier kunnen dan trots terugkijken op een groot, maar geslaagd project.

En dat is goed nieuws voor de bewoners van de wijk. De saamhorigheid in Gorecht-West is namelijk groot, zo blijkt uit het grote aantal bewoners dat na de sloop van hun woning er bewust voor koos in de wijk te blijven wonen. Door de gefaseerde sloop- en nieuwbouwactiviteiten kan dat ook: Lefier bood de huurders van een te slopen woning de mogelijkheid om dichtbij hun oude stek een comfortabele, energiezuinige nieuwbouwwoning te betrekken. En daar maken veel mensen gebruik van.

Rond 1 oktober start de sloop van het laatste blok oude woningen: 78 woningen aan de Groen van Prinstererstraat worden dan met de grond gelijk gemaakt. Ruim de helft (65 procent) van de bewoners van die woningen heeft gekozen voor een nieuwbouwwoning op woonveld Borgesius in de wijk. Lefier leverde de laatste 15 woningen van deze 4e fase al voor de bouwvak op.

Na de sloop van de 78 woningen, die naar verwachting voor de feestdagen is afgerond, start de gemeente Midden-Groningen met de aanleg van de infrastructuur. Rond juni 2023 start Lefier op deze plek met de bouw van 53 nieuwe, gasloze huizen. Een jaar later verwacht de corporatie deze vijfde en allerlaatste fase van de grootschalige wijkvernieuwing van Gorecht-West af te ronden.

De aanloop naar de sloop van de woningen geeft helaas nog wel wat rommel en overlast. Henk Lambeck, manager gebiedsteam Midden-Groningen van Lefier, neemt daarom passende maatregelen: ,,We doen ons uiterste best de overlast voor en tijdens de sloop te beperken. De afgelopen maanden hebben we samen met de gemeente verschillende maatregelen getroffen en we controleren het gebied vrijwel dagelijks. We moeten nog even volhouden. Maar over een paar weken ligt het gebied er heel anders bij en keert de rust in de wijk weer terug.”

Zowel de 73 nieuwe woningen die onlangs zijn opgeleverd als de 53 woningen die nog gebouwd gaan worden zijn aardgasloos en worden verwarmd met een luchtwarmtepomp met vloerverwarming. Ook is een module ingebouwd die zorgt voor koeling van de woning bij warme zomers. Hierdoor hebben de bewoners lage energielasten. Optimaal gebruik van de (verwarmings)installaties is daarbij erg belangrijk. Daarom krijgen alle bewoners na de oplevering bezoek van een installateur. De installateur geeft uitleg over de werking van de technische installaties. Want wonen in een nul-op-de-meter-woning vraagt om ander woongedrag dan in een traditionele woning. In de periode na de oplevering worden de bewoners nog een aantal keer bezocht door een energiecoach om ervoor te zorgen dat zij optimaal van het nul-op-de-meter-principe profiteren en energie blijven besparen.