Burgemeester Adriaan Hoogendoorn.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

Midden-Groningen zet in op bestrijden van ondermijnende criminaliteit

Algemeen

HOOGEZAND - In het Huis van Cultuur en Bestuur werd donderdagmiddag de Kadernota Ondermijnende Criminaliteit gepresenteerd. De gemeente Midden-Groningen hecht volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn veel waarde aan niet alleen het terugdringen van deze vorm van criminaliteit, maar ook aan meer bewustwording bij de inwoners van deze gemeente die ook niet moeten schromen om mogelijk verdachte situaties te melden.

Burgemeester Hogendoorn: ,,Zwichten voor de verleiding van gemakkelijk geld verdienen kan ertoe leiden dat je wordt meegezogen in een web waar je niet gemakkelijk meer uit komt. Je schuur of je huis verhuren aan een vage onbekende en dan tot de ontdekking komen dat er een hennepkwekerij is gevestigd. Even voor een kennis een onbestemd pakketje bezorgen kan ertoe leiden dat je deel wordt van een drugsnetwerk voordat je het in gaten hebt. Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe je eenvoudig betrokken raakt bij criminaliteit, wat op het eerste gezicht betrekkelijk onschuldig lijkt. De ervaring leert helaas dat sociaal zwakkeren vaak het eerste slachtoffer zijn en bovendien moeilijk daaraan kunnen ontsnappen. Strafrechtelijke vervolging kan vervolgens je leven sterk en langdurig beïnvloeden, met alle gevolgen voor de toekomst. Dat zijn stuk voor stuk persoonlijke drama’s.”

Ondermijnende criminaliteit komt niet alleen voor in grote steden, maar ook op het platteland en ook in deze regio in de provincie Groningen. De burgemeester: ,,We weten dit en we moeten dit omzetten in actie, dat gebeurt nu via deze kadernota. We moeten heel erg gaan sturen op bewustwording bij de mensen. En daar hoort ook de agrarische sector bij. Daar gaat het soms niet zo goed mee en het kan voorkomen dat leegstaande gebouwen dan aan verkeerde personen worden verhuurd. En criminelen zoeken vaak ook de mensen in sociaal zwakkere milieus.”

Hoogendoorn zegt dat van de inwoners van deze gemeente ook alertheid wordt gevraagd. ,,We moeten ondermijnende criminaliteit voorkomen door samen op te trekken.” De gemeenteraad buigt zich eind oktober over deze nota.