Burgemeester Hoogendoorn en Lieke Kruijer hijsen de vlag.
Burgemeester Hoogendoorn en Lieke Kruijer hijsen de vlag.

Midden-Groningen vlagt voor 77 jaar bevrijding

Algemeen

HOOGEZAND - Met het hijsen van de Nederlandse driekleur voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand door burgemeester Adriaan Hoogendoorn en kinderburgemeester Lieke Kruijer werd vanochtend even stilgestaan bij de start van de bevrijding - nu 77 jaar geleden - van de gemeente Midden-Groningen van de Duitse bezetter.

Op woensdag 13 april 1945 werd Hoogezand bevrijd door Canadese militairen. Op 14 april werden Muntendam, Meeden, Zuidbroek, Noordbroek en Slochteren bevrijd, en vanaf 15 april de andere dorpen van Midden-Groningen met tot slot op 20 april Siddeburen. Hoogezand, Sappemeer en Slochteren zijn bevrijd door Canadezen. Meeden, Muntendam, Zuidbroek en Noordbroek zijn bevrijd door Polen. Siddeburen was in eerste instantie op 15 april bevrijd door Canadezen, maar kwam later weer onder vuur te liggen, waarna het op 20 april is bevrijd door Polen. Daarom hangt tussen 13 en 20 april de Nederlandse vlag voor het Huis van Cultuur en Bestuur.

Burgemeester Hoogendoorn: ,,Lieke en ik hebben samen de Nederlandse vlag gehesen om vandaag naast de bevrijding van onze gemeente ook de aandacht te vestigen op kinderen in de oorlog. Helaas is dat op dit moment maar al te actueel. We beseffen op dit moment weer extra de waarde van vrede en vrijheid nu we het oorlogsgeweld in Oekraïne met hartverscheurende tv-beelden zien. Onze gedachten gaan uit naar het Oekraïense volk en we leven met hen mee, in het bijzonder ook met de vluchtelingen die in ons midden zijn.”