De Oldambtster boerderij in Meeden die subsidie heeft ontvangen in de eerste aanvraagronde van 2022. (foto Provincie Groningen)
De Oldambtster boerderij in Meeden die subsidie heeft ontvangen in de eerste aanvraagronde van 2022. (foto Provincie Groningen)

Nieuwe aanvraagronde voor groot onderhoud Rijksmonumenten

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Eigenaren van Rijksmonumenten in de provincie Groningen kunnen dit najaar weer een aanvraag indienen voor groot onderhoud en restauratie van hun pand. De aanvragen kunnen vanaf 3 oktober tot 15 november worden ingediend bij de provincie. Voor de tweede aanvraagronde van 2022 is 3,5 miljoen euro beschikbaar.

Het grootste deel van het budget is bestemd voor gebouwde Rijksmonumenten, Rijksmonumenten met een woonfunctie en groene Rijksmonumenten in de aardbevingsgemeenten. Hiervoor is 2,25 miljoen euro beschikbaar. Voor dit gebied worden de gemeentegrenzen uit 2018 gehanteerd. Dit waren de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Groningen, Loppersum, Midden-Groningen, Ten Boer en Winsum. De gemeente Oldambt is ook onderdeel van het gebied. Voor de rest van de provincie is een subsidiepot van 850.000 euro beschikbaar. Hier komen woonhuismonumenten niet voor subsidie in aanmerking. Voor monumentale tuinen, parken en begraafplaatsen (groene Rijksmonumenten) is 400.000 euro gereserveerd.

In een subsidieaanvraag voor restauratie kan een aanvraag voor de kosten van herbestemming en van maatregelen om energie te besparen worden meegenomen. In de eerste helft van 2022 was er subsidie voor onder andere (woon)boerderijen, kerken, een orgel, een herenhuis, een gasthuis, een woonhuis en een molen.

Het budget voor de GRRG (Groot Onderhoud en Restauratie Rijksmonumenten Groningen) is beschikbaar gesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de provincie Groningen. De provincie voert de subsidieregeling uit.