De Doopsgezinde kerk in Sappemeer is één van de Rijksmonumenten die in 2021 subsidie ontvingen voor groot onderhoud.
De Doopsgezinde kerk in Sappemeer is één van de Rijksmonumenten die in 2021 subsidie ontvingen voor groot onderhoud. Picasa

Ruim 3 miljoen voor restauratie en onderhoud Rijksmonumenten

Algemeen

REGIO - Eigenaren van Rijksmonumenten in de provincie Groningen kunnen in 2022 weer subsidie aanvragen voor groot onderhoud en restauratie. Voor de eerste aanvraagperiode van de GRRG 2022, die loopt van 22 maart tot en met 2 mei, is 3,25 miljoen euro beschikbaar. Zowel gebouwde als groene monumenten komen in aanmerking voor de regeling. In het aardbevingsgebied is er ook subsidie voor Rijksmonumenten met een woonfunctie.

Gedeputeerde Mirjam Wulfse: ,,Gebouwd erfgoed is bepalend voor de identiteit van onze provincie. Daarbij is het onderhoud van Rijksmonumenten van groot belang. Als eigenaren van monumenten het onderhoud uitstellen, lopen de kosten van onderhoud op. Hierdoor worden monumenten kwetsbaarder voor aardbevingen. Daardoor is op de lange termijn nog meer geld nodig voor herstel. Goed onderhoud van een monument is een eerste stap op weg naar versterking.”

Voor de eerste aanvraagperiode in 2022 is 3,25 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is 2,05 miljoen voor gebouwde monumenten in de aardbevingsgemeenten en 800.000 euro voor gebouwde monumenten in de rest van de provincie. Voor groene Rijksmonumenten is 400.000 euro beschikbaar. In het najaar volgt een tweede aanvraagronde. De data en de beschikbare middelen voor die ronde worden later dit jaar bekendgemaakt.

In de tweede aanvraagronde van 2021 verleende de provincie subsidie aan 21 eigenaren van rijksmonumenten. Naast groot onderhoud of restauratie van hun pand besteedden de eigenaren het geld voor de herbestemming van het monument of voor maatregelen om energie te besparen. In totaal gaat het om een kleine 3 miljoen euro aan subsidies. Omdat er meer aanvragen binnen kwamen dan waarvoor budget beschikbaar is, zijn alle complete aanvragen die voldoen aan de eisen van de GRRG ‘gewogen’ aan deze rangschikcriteria. Het beschikbare geld is zo verdeeld over de 21 aanvragen met de hoogste scores.

De regeling wordt uitgevoerd door de provincie Groningen. Het budget is beschikbaar gesteld door de provincie Groningen en het ministerie van OCW.