De boerderij aan de Hereweg in Meeden die subsidie heeft gekregen voor restauratie en groot onderhoud. (foto Rijksmonumenten.nl)
De boerderij aan de Hereweg in Meeden die subsidie heeft gekregen voor restauratie en groot onderhoud. (foto Rijksmonumenten.nl)

Subsidie voor restauratie en onderhoud van Rijksmonumenten

Algemeen

MEEDEN - Elf eigenaren van Rijksmonumenten hebben in de eerste helft van 2022 subsidie ontvangen voor groot onderhoud of restauratie van hun pand. In sommige gevallen kregen ze ook een bijdrage om het monument een nieuwe bestemming te geven of voor maatregelen om energie te besparen. In totaal verdeelde de provincie Groningen ruim 1,9 miljoen euro subsidie.

De toegekende subsidies van deze ronde zijn vooral gegaan naar eigenaren van (woon)boerderijen en kerken in aardbevingsgemeenten. Ook zijn er restauratie- en onderhoudssubsidies verstrekt voor een orgel, herenhuis, gasthuis, woonhuis en een molen.  

Eén van de toegekende subsidies is beschikbaar gesteld voor de restauratie en groot onderhoud van een boerderij aan de Hereweg in Meeden. Het betreft hier een boerderij van het Oldambtster type met drie series zaadzoldervensters. Een deel van het beschikbaar gestelde geld wordt aangewend voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

Eigenaren van Rijksmonumentale gebouwen en groene monumenten (zoals tuinen, parken en begraafplaatsen) in de provincie Groningen kunnen subsidie aanvragen voor groot onderhoud, restauratie, herbestemming en verduurzaming. In de aardbevingsgemeenten komen Rijksmonumenten met een woonfunctie ook voor subsidie in aanmerking. In het najaar van 2022 stelt de provincie de regeling GRRG opnieuw open. Het beschikbare budget en de aanvraagperiode maakt de provincie binnenkort bekend.

Het budget voor de GRRG is beschikbaar gesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de provincie Groningen. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door de provincie.