Het dorpsgezicht van Overschild. (foto Provincie Groningen)
Het dorpsgezicht van Overschild. (foto Provincie Groningen)

Subsidieregeling voor karakteristieke gebouwen in Overschild verlengd

Algemeen

OVERSCHILD - Eigenaren van karakteristieke panden in Overschild kunnen ook de komende twee jaar subsidie aanvragen voor het onderhoud en verbeteren van hun pand. De subsidieregeling is verlengd tot en met 31 december 2023. Voor die periode is bijna 1,7 miljoen euro beschikbaar.

In Overschild moet een groot deel van de gebouwen worden versterkt als gevolg van de aardbevingsschade; ook gebouwen die de gemeente Midden-Groningen heeft aangewezen als waardevol vanwege de architectuur en cultuurhistorie. Met de regeling kunnen deze karakteristieke gebouwen behouden blijven en een impuls krijgen. De subsidie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen, herbestemming, inhuur van experts of onderhoud zoals schilderwerkzaamheden.

De huidige regeling, die tot en met 31 december 2021 liep, wordt met twee jaar verlengd. Hierdoor kunnen nog meer eigenaren van karakteristieke panden in Overschild gebruik maken van de regeling. De subsidieaanvraag hangt samen met het versterkingsprogramma. Omdat dit programma minder snel verloopt dan verwacht heeft een grote groep eigenaren tot nu toe geen aanvraag kunnen indienen. Sinds de start van de regeling in 2019 zijn drie subsidies verleend. Twee aanvragen zijn nog in behandeling.

De subsidieregeling Karakteristieke Gebouwen Overschild hoort bij de pilot Overschild en is onderdeel van het Erfgoedprogramma en Nationaal Programma Groningen. De betrokken partijen willen leren van de regeling en kennis opdoen voor de versterking van karakteristieke gebouwen in andere gemeenten in het aardbevingsgebied.

Eigenaren kunnen met ondersteuning van het Versterkingspunt Midden-Groningen van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een aanvraag indienen bij de provincie. Meer informatie over de regeling is te vinden op de website van de provincie Groningen.